Кламер БГ - Бизнес новини: 1385 сигнали и жалби е получила КЕВР за година в сектор "енергетика"

1385 сигнали и жалби е получила КЕВР за година в сектор "енергетика"

Бизнес

|
Нед, 28 Март 2021г. 09:07ч.
1385 сигнали и жалби е получила КЕВР за година в сектор "енергетика"

Комисията за енергийно и водно регулиране е получила 1385 жалби и сигнали миналата година от потребители, свързани със сектор "енергетика" Над две трети от жалбите са заради проблеми с тока.

От началото на тази година вече са подадени близо 300 сигнала, от които 17 на сто са свързани с парното и топлата вода, а останалите - с електроенергията, според информаци, предоставена от регулатора на БНР.

От 981 жалби и сигнали в сектор електроенергетика през миналата година най-много са тези срещу ЧЕЗ - близо 40 на сто от всички (375), следват ЕВН (258) и накрая "Енерго-Про" (96).

Има и 18 жалби срещу търговци на ток. Най-често причината за несъгласието е била свързана с отчитането и фактурирането на електричеството (182 жалби) и качеството на услугата (154) - ниско напрежение, често спиране на тока и повреди на електроуредите. При тези случаи регулаторът е установил, че голяма част от жалбите са основателни и е разпоредил на дружествата да подобрят качеството на услугата. И докато при ЧЕЗ и "Енерго-Про" има най-много оплаквания именно за сметките за ток и качеството на услугата, то при ЕВН най-много жалби има от клиенти, които са искали да присъединят малките си фотоволтаични централи, но им е било отказано.

При парното и топлата вода от постъпилите 380 жалби, близо три-четвърти (279) са били свързани с несъгласие с начислените суми, с дяловото разпределение и с изравнителните сметки. Те обаче са пренасочени към министерството на енергетиката, защото са от неговата компетентност. Голямата част от жалбите - 222, е срещу "Топлофикация София", която е и с най-много абонати, и фирмите за дялово разпределение - почти една четвърт от сигналите са срещу тях (89).

Най-малко са жалбите в сектор природен газ - 24, но тук една от основните причини е, малкият броят на газифицираните обекти в страната - и битови, и стопански.

mediapool.bg