Кламер БГ - Бизнес новини: Юрген Рот: Надявам се "Южен поток" да бъде спрян

Юрген Рот: Надявам се "Южен поток" да бъде спрян

Бизнес

|
Нед, 13 Апр 2014г. 18:11ч.
Юрген Рот: Надявам се "Южен поток" да бъде спрян

Според разследващия германски журналист Юрген Рот има вероятност "Южен поток" да бъде спрян заради интервенцията на Русия в Украйна. Журналистът е на мнение, че руският президент Владимир Путин може да използва газовия проект с военна цел, както и че ще се опита да си върне в сферата на влияние страни като България.

"Надявам се "Южен поток" да бъде спрян след тези репресии на Русия в Украйна и вярвам, че трябва да бъде. По-рано проектът изглеждаше много надежден заради повече или по-малко подкрепата на България със съмнителната роля на българското правителство в Европа. Никой не може да бъде сигурен какво ще се случи през следващите дни и седмици, като се има предвид руската операция в Украйна. Ако руснаците отново предприемат същите маневри в Източна Украйна като в Крим, няма да има алтернатива за повечето от източноевропейските страни. С проекта Русия се опитва да монополизира доставките на газ за Европа", заяви Юрген Рот в неделя пред БНР.

На въпрос дали очаква да се стигне до разцепление на Украйна, Юрген Рот отговори: "Изглежда, че това ще се случи, макар че повечето лидери в Европа се надяват това да не стане. Руският външен министър каза, че страната му няма интерес да разделя Украйна, но като виждаме последните събития в Източна Украйна, в Донекца област, едва ли може да се вярва на това, което той говори на западните политици. Затова трябва да има категорична реакция на страните от Европейския съюз. Една от тях трябва да е спирането на "Южен поток".

Според Юрген Рот в случая с "Южен поток" трябва да има споразумение между ЕК и страни, които подкрепят проекта като България.

"Ако се стигне до пълен монопол на Русия, това би било изключително рисковано и политиците трябва да си дадат сметка какво правят. Основният въпрос е кой има полза от "Южен поток" и това са тези, които го подкрепят икономически и политически в България, особено Италия. Когато погледнете документите за проекта в българския участък, виждате, че тръбите не принадлежат на България, а на Русия, и тези тръби могат да се използват с военна цел в източноевропейските страни", каза Юрген Рот.

mediapool.bg