Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" щял да влезе в евронормите без предоговаряне

"Южен поток" щял да влезе в евронормите без предоговаряне

Бизнес

|
Пон, 20 Ян 2014г. 13:34ч.
"Южен поток" щял да влезе в евронормите без предоговаряне

Европейската комисия и Русия ще търсят решение на проблемите на газопровода "Южен поток" с европейското законодателство без да се преразглеждат междуправителствените споразумения, сключени със страните, през чиято територия ще минава тръбата, планирана да транзитира руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия, Словения и Унгария до Италия. Това пише в понеделник руското издание "Ведомости", позовавайки се на представители на руското енергийно министерство и на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

Миналия петък Йотингер обсъди с руския енергиен министър Александър Новак как да се уреди въпросът с несъответствието на тези споразумения с европейското законодателство и по-специално в частта за гарантиране на достът до тръбата на трети лица. В момента в документите е предвидено целият капацитет на газопровода да е за "Газпром", след приемането на Третия енергиен пакет на Еврокомисията през 2011 г. обаче операторите на енергийни системи на територията на ЕС са длъжни да допускат и други търговци до мрежите си.

Енергийния еврокомисар получи от страните, през които ще минава трасето на "Южен поток", мандат за водене на преговори от тяхно име с Москва за постигане на общо решение, вместо всяка държава поотделно да иска преразглеждане на споразуменията. След срещата м петък обаче стана ясно, че не е постигнато споразумение, а е решено да се създаде работна група, която да разгледа правните и техническите аспекти на проекта.

По думите на зам.-министъра на енергетиката на Русия наталий Яновский, цитирани от "Ведомости", не ставало дума да преразглеждане на междуправителствените отношения, а "Южен поток" за може да функционира по законите на ЕС. Представител на Йотингер заявил, че срокове за работата на сформираната правно-техническа група няма, но в момента отношенията между Брюксел и Москва имали конструктивен характер. Представител на "Газпром" отказал коментар.

Анализаторът от "Сбербанк CIB" Валерий Нестеров коментира пред изданието, че не е изключено натискът над Русия за "Южен поток" да е свързан с целта на Брюксел да постигне на по-ниски цени на руския газ и при постигане на съответни договорки да се предложи изключение от правилото за достъп на трети страни до енергийните мрежи за "Южен поток".

Реално обаче и без това Русия може да поиска от ЕК отлагане с три години на правилото за достъп до трети страни – т.нар. дерогация, за "Южен поток", но нито тя, нито някой от европейските й партньори е сторил това, както стана с газопровода "Северен поток", където дерогация поиска Германия.

mediapool.bg