Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" подписа договори с морските ни пристанища за услуги

"Южен поток" подписа договори с морските ни пристанища за услуги

Бизнес

|
Ср, 15 Ян 2014г. 13:08ч.
"Южен поток" подписа договори с морските ни пристанища за услуги

Договори с пристанищата Варна и Бургас за складиране и съхранение на тръбите за строежа на морския участък на газопровода "Южен поток" в български териториални води е подписало дружеството "Южен поток Транспорт", ангажирано с реализацията на тази част от трасето на тръбопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море до Западна Европа. Това съобщиха в сряда от компанията, в която основен акционер с 50% е руската "Газпром", италианската ЕНИ държи 20%, а "Електрисите де Франс" и немската "Винтерсхал" имат по 15 на сто.

От "Южен поток Транспорт" посочват, че за изграждането на четирите паралелни тръби на газопровода, които ще се разположат по дъното на Черно море, ще са необходими на 75 хиляди тръби. Те ще се съхраняват на складови терминали, откъдето специални тръбополагащи кораби ще ги товарят за монтажа им в съответните участъци.

Очакванията са строежът на морското трасе на газопровода у нас да започне късната пролет на 2014 г.

:Компанията е решила да подпише договори за ползване на складове в пристанищата Бургас, Варна-Изток и Варна-Запад. Портовете ще се ползват за складови терминали и за логистични услуги, необходими за строежа на "Южен поток", като периодът за ползване може да е от 4 до 6 години.

"Складовите терминали в България ще играят ключова роля за логистиката при полагането на морския газопровод и ние сме наистина доволни, че постигнахме споразумение с двете български пристанища. Това ще спомогне за развитието на бизнеса в България и в същото време ще осигури строителството на морския газопровод "Южен поток" в срок", коментира в корпоративното съобщение Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на "Южен поток Транспорт".

Изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Божидар Чапаров посочва, че "богатият ни опит, оборудването, с което разполагаме и отлично подготвените складови площи ни дават увереността и самочувствието, с което посрещаме това ново предизвикателство“.

Шефът на БМФ Порт Бургас Жорж Дерелиев смята, че контрактът с "Южен поток" ще е ползотворен не само за пристанището, но и за икономиката на региона, тъй ще осигури нови товари и допълнителни работни места.

mediapool.bg