Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" е необратим проект и въпросът е не дали, а кога ще се реализира

"Южен поток" е необратим проект и въпросът е не дали, а кога ще се реализира

Бизнес

|
Пон, 09 Юни 2014г. 18:49ч.
"Южен поток" е необратим проект и въпросът е не дали, а кога ще се реализира

Съмненията за тотална непрозрачност около най-големия инвестиционен проект в България – този за "Южен поток" на цена над 3.5 млрд. евро, се потвърдиха в понеделник след отказа да бъде съобщено дори дали има подписан договор с избрания изпълнител на българската част от наземното трасе. В отговор на запитване, изпратено от Mediapool, подписан ли е въобще контрактът с обявения изпълнител "Стройтрансгаз консорциум" и ако да – кога е станало това, както и при какви условия се задействат предвидените в него неустойки и има ли подписани договори с подизпълнители, от "Южен поток България" отвърнаха, че исканата информация е търговска тайна.

По-рано през деня и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков попита дали е подписан договорът със "Стройтрансгаз" и дали вече е взет кредитът от над 600 млр. евро, отпуснат от "Газпром" на "Българския енергиен холдинг" за финансирането на българския дял от проекта.

Макар и изглеждащо напълно логично, решението на премиера Пламен Орешарски да се съобрази с препоръката на Европейската комисия за замразяване на "Южен поток", предизвика паника и отпор от страна на БСП и лявата й алтернатива АБВ, които влязоха в тона на руската пропаганда, че това е станало под натиск от САЩ. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който разчита да се върне на власт след предстоящите предсрочни избори, продължи да обвинява кабинета "Орешарски" не за това, че досега бойкотираше единна европейска политика спрямо "Южен поток", а защото е "провалил" проекта, от който, по думите му, нужда имат и Европа, и България, и Русия. От ГЕРБ призоваха също така незабавно да се спрат не само дейностите по строежа, но и плащанията по проекта.

Никой от управляващите не се наема да коментира какви ангажименти е поело българското правителство пред "Газпром" и предвидени ли са неустойки при спиране на проекта.

На 27 май, докато премиерът Пламен Орешарски се срещаше в Брюксел с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и го уверяваше, че България ще се съобрази с правилата на ЕС, властите в София съобщиха, че възлагат изграждането на българската част от газопровода на консорциум, оглавяван от руската компания "Стройтрансгаз" , чийто собственик е близкият до Путин олигарх Генадий Тимченко, който пък е в списъка със санкциите на САЩ. Тогава от "Южен поток България" отказаха да назоват стойността на поръчката, за която се твърдеше, че е 3.5 млрд. евро, както и други ключови параметри.

След като Орешарски обяви в неделя спирането на проекта, министърът на икономиката Драгомир Стойнев защити собствените си действия, обяснявайки за пореден път колко е прав той и колко не са прави в ЕС, но не споменава нищо за последствия от руска страна. Шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай постави въпроса дали ЕК ще плаща неустойките от спирането на строежа, но твърди, че не е запознат с договора, сключен между "Южен поток България" и "Стройтрансгаз консорциум". В същото време Аталай обясни, че виновник да се стигне до тази ситуация е еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

ГЕРБ поиска изслушване на Орешарски и Стойнев по проекта

БЕХ да предприеме действия за незабавно замразяване на всички плащания по "Южен поток" и да бъде публично оповестен договорът, ако има подписан такъв, с руската страна за строителството на проекта, поискаха зам.-председателите на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и Димитър Главчев. Те ще настояват и за изслушване в Народното събрание на премиера Пламен Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Янаки Стоилов: Решението на премиера е смущаващо

Българската социалистическа партия е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток", заяви пред ИТАР-ТАСС зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, шеф на Комисията по външна политика в Народното събрание.

"Решението, което беше обявено вчера от премиера Пламен Орешарски, смущава. По-добре би било да се внесат корекции в проекта едновременно с неговото реализиране. БСП подкрепя еднозначно "Южен поток" при изпълнение на изискванията на Европейския съюз", заяви Стоилов.

Миналата седмица БСП реши твърдо да се съобрази с искането на Русия и да продължи строителството на газопровода, независимо от европейските санкции.

Янаки Стоилов повтаря пред руската държавна агенция позицията на БСП, че проектът е станал "заложник на геополитическите интереси" и правителството "Орешарски" е трябвало "да отстоява по-твърдо националните интереси".

Според него е "неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори". "Тези въпроси засягат пряко ЕС, България и Русия и именно тези страни са длъжни да обсъждат възникващите проблеми", каза Стоилов. "Още повече, че буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, на която бяха обсъдени въпросите за строежа на "Южен поток" и възможно прекратяване на проекта дори не беше разисквано", допълни той.

Стоилов не се ангажира с прогноза за развитието на ситуацията. "Не мога да дам прогноза, тъй като сега под въпрос е самата система на държавно управление и способността на правителството да продължи своята работа", заяви той по повод раздора между съуправляващите партии БСП и ДПС, очакваната оставка на кабинета и обявяване на предсрочни избори. ДПС, чиято подкрепа е решаваща за правителството, настоява газопроводът да се строи в постоянно сътрудничество с Брюксел, а не въпреки него. По думите на Стоилов страната "навлиза в нов етап на своето развитие и е невъзможно прогнозирането на българската вътрешнополитическа ситуация".

Публичният ефект от "унижението" със съобщаването на новината с щатски сенатори

"Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС“, коментира в понеделник политологът Огнян Минчев пред БНР.

Премиерът избра да обяви спирането на "Южен поток" в България в изявлението след срещата си с тримата конгресмени от САЩ.

"За всеки българин е унижение да види как премиерът стои с трима американски конгресмени зад него и под внимателния им поглед дава обещания," коментира бившият енергиен министър и настоящ експерт на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Трайков: Повтаря се сценарият с "Белене"

Според него обаче на тези обещания не може да се вярва, защото правителствените представители и досега са лъгали. "Излъгаха, че не им е казано от Европейската комисия, че проектът не отговаря на изискванията. После излъгаха, че "Газпром" не пише законодателството, после - че не правят нищо по проекта, а в същото време НЕК обявяваше победител от конкурс в поръчка за 7 милиарда", посочи Трайков.

Този проект няма стратегическа полза за България, защото ще доставя същия природен газ, който досега е получаван по друг маршрут, подчерта той. "Единствената стратегическа полза е, че "Газпром" може да рекетира Украйна, те строят газопровод, за да решат проблем, който сами са създали", каза Трайков.

"Ангажирали сме се за прозрачност, конкурентен пазар и обща политика на ЕС. С действията си през последната година правителството прави точно обратното. Разбирам да се караме с някого, защото ще имаме полза. А ние се караме, за да платим масрафа на някой друг", коментира той.

Според Трайков има повторение на действията по проекта "Белене". Там отне доста време да бъде показана истината. Тук вече година текат предупреждения на експерти, че нещата не трябва да се правят така, отбеляза Трайков

Той допуска, че причините за вчерашното изявление на Орешарски за спирането на "Южен поток“ е, че вече са свършили онова, което им е наредено, и ще оставят данъкоплатецът да се разплаща.

“Нищо хубаво не става, очевидно смятат, че имат пауза за прегрупиране”, резюмира той пред БНР новините около "Южен поток".

"От един проект, който макар да беше известно, че е политически инструмент за геополитическо влияние на Русия и на руските олигархични кръгове, все пак потенциално можехме да изкараме и някаква финансова полза или пък свързана с нови доставки на газ на българския пазар, финансовите ползи според мен е почти сигурно, че няма да ги видим. Точно обратното, защото за да се продава газът на нормална цена в Централна Европа, с тези раздути числа за финансирането, очевидно трябва да бъде платен от транзитиращите страни, каквито се явяваме ние, а пък що се отнася до стратегическото разнообразяване на източниците на газ, те не са възможни, тъй като отказват да спазват правилата на конкурентния пазар (руската "Газпром" – бел. ред.)", посочи Трайков.

Километър от "Южен поток" излиза шест пъти по-скъпо отколкото цените на на газопроводите в Германия. В проекта става дума да похарчим 7 млрд. лв., за да спечелим 200 работни места, каза пред бТВ Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ.

Няма как 1 км газопровод да струва 7 млн. евро, поясни той и подчерта, че обявената цена от около 3.8 млрд. евро е раздута. Това мнение се споделя от редица външни експерти, според които цената на "Южен поток" е корупционно раздута в "стил Путин" подобно на съображенията за олимпиадата в Сочи.

По думите му, ако са подписани договорите за строежа на газопровода през българска територия, компаниите ще направят всичко възможно, за да бъдат компенсирани финансово.

Проблеми с руския газ може да има само когато неговите собственици ги създадат. Руският газ идва при този, който плаща, уточни Трайков.

Дали договорът със "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно

Политологът Огнян Минчев смята, че основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" (в консорциум с пет български фирми, приближени на властт-бел.ред.) е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен. Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Огнян Минчев.

"Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт“, коментира Минчев.

Стойнев оптимист: Ще изясним всичко с ЕК, проектът е необратим

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, продължи да настоява, че проектът е необратим. Той коментира, че споровете за българската част на "Южен поток" са по-скоро юридически и че европейски експерти ще бъдат в София по този повод в края на седмицата. Вече са готови първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", каза министър Стойнев.

В позицията си, изпратена до медиите, той подчертава, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на "Южен поток" и необходимостта от него и уверява, че ние не сме се отказали от него. "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект", е озаглавен коментарът на Драгомир Стойнев, поместен и в сайта на МИЕ .

"За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво", изтъква той.

С безцеремонна алчност се опитаха за излъжат всички и провалиха "Южен поток"

"Винаги съм казвал, че в опитите си да излъжат всички – и Брюксел, и Москва, и Вашингтон, Орешарски и компания ще провалят проекта "Южен поток", от който всъщност и Европа, и Русия, и България имаха нужда", коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов.

"Със своята безцеремонна алчност Орешарски и приближените му се опитаха да заблудят и да излъжат всички - като се започне от Москва и се стигне до Брюксел и Вашингтон. Затова днес България претърпя и изпита поредното унижение заради неспособността на правителството да се справи със ситуацията около "Южен поток". Това беше поредното унижение, причинено на народа ни от правителството на БСП, ДПС и "Атака" само за една година”, заяви Борисов, цитиран от Фокус и допълни, че след този провал, изходът е само един – незабавна оставка.

Ако ЕК ни спира "Южен поток" не по наша вина, как ЕС ще покрие неустойките

"Този проект е необходим за България, необходим е и за ЕС, но България няма да прави изключения и да нарушава изискванията на Трети енергиен пакет", заяви председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай пред БНР.

"Не знам дали има американски натиск върху правителството, но ще ви припомня, ще още преди няколко дни заявихме, че ще спазим всички изисквания", допълни той.

"Ако ЕС ни спира "Южен поток" и причината не е в България, как тогава ЕС ще покрие неустойките по този проект", запита Аталай.

Той каза, че не е запознат с договора. Това са данни и факти, които могат да се съобщят, след като се уточнят между двете търговски дружества, уточни шефът на енергийната комисия.

Не може да спреш "Южен поток" и да не изгониш министъра на икономиката и енергетиката", бе коментарът на Румен Петков от АБВ.

"Дали Орешарски не беше говорител на "Позитано" вчера?", запита той в понеделник пред Нова телевизия. "Ако тези тримата конгресмени са били на обяд с ключови фактори от "Позитано" и са договорили три неща - това правителство да остане, докато срине "Южен поток", докато направи необратим незаконния 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и докато не направи необратим процеса с купуване на американска ескадрила", посочи още Петков, който явно все още не се беше запознал с изявлението на Янаки Стоилов, че решението на премиера е "неуместно".

Той цитира зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който още миналата година му казал, че това правителство няма да реализира нито един проект, свързан с Русия.

"Това е част от задкулисието, когато без мандат двама депутати или двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана", заключи Румен Петков.

mediapool.bg