Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" е извън евронормите и за строежа и данъчните преференции

"Южен поток" е извън евронормите и за строежа и данъчните преференции

Бизнес

|
Пет, 25 Апр 2014г. 17:17ч.
"Южен поток" е извън евронормите и за строежа и данъчните преференции

Европейската комисия очаква България да обезпечи не само функционирането на газопровода "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта. Това заяви пред БНР в петък Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който предишния ден разговаря в Брюксел по проблемите на газовия проект с българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Двамата обаче се оказаха "изгубени в превода", както пише сайтът ЕурАктив, който акцентира върху разминаването в твърденията на Стойнев и думите на Бергер. Изданието също така припомня за изпратеното миналия август писмо до българските власти, в което се посочва, че предвидените данъчни преференции за "Газпром" в споразумението между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" за строежа на газопровода също нарушават европейското законодателство. Друг проблем е предоставянето на "Газпром" правото да определя таксите за ползването на тръбопровода.

Бергер заяви, че Еврокомисията приветства всеки нов газопровод, ако той е в пълно съответствие с европейското законодателство. "Въпреки това "Южен поток" не е и никога не е бил приоритетен проект за нас. Нашият приоритет е да стигнем до нови страни, доставчици на газ, и да имаме по-голяма диверсификация, например като развием Южния газов коридор, който дава връзка към Каспийския регион", заяви говорителката на Йотингер.

Тя коментира отново, че Еврокомисията е обезпокоена от това, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят "Южен поток" на отделни части, обособявайки т.нар. "морски газопровод", не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар. По думите й, въпросът със законовите корекции ще се обсъжда на техническо ниво между експерти на комисията и български представители. Предстои нова среща на Йотингер и Стойнев след няколко седмици, но преди второто четене на законовите промени.

"Европейското законодателство се прилага към инфраструктура, която е на територията на Европейския съюз. И това включва и българските териториални води, и специалните икономически зони. Дължината на наземната секция на така наречения морски газопровод няма връзка с оценката на комисията за предложените промени в Закона за енергетиката и с това дали те са съвместими с газовата директива", заяви още Бергер. Това на практика означава, че промените в закона за енергетика са безсмислени и няма как "Южен поток - транспорт" ("морският газопровод") да бъде автоматично освободен от действието на европейското законодателство.

Според нея, преди да започне строежът на "Южен поток" трябва да се спазят и правилата, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания. В същото време правителството и смесената компания за строежа на газопровода през територията на България продължават да мълчат за изхода от обявената процедура за възлагане на проектирането, изграждането и доставката на оборудване за "Южен поток". По неофициална информация тя е спечелена от консорциум между руската "Стройтрансгаз" и пет български компании.

"Вярно е, че газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане. Вече споменах обществените поръчки. Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му", заяви още Сабине Бергер.

Тя обясни още, че не може да се твърди, че ЕК прилага двоен аршин спрямо своите членове и да се сравнява "Южен поток" със "Северен поток".

"Първото и най-важното тук е, че германското законодателство, привеждащо в действие Третия енергиен пакет, не въвежда понятие като морски газопровод и не търси автоматично изключване на такива морски газопроводи от обхвата на европейското енергийно законодателство, какъвто е случаят с промените в българския Закон за енергетиката", посочи говорителят на енергийния еврокомисар.

"Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток" по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми", обясни Бергер.

mediapool.bg