Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" е двоен капан за България

"Южен поток" е двоен капан за България

Бизнес

|
Нед, 19 Ян 2014г. 13:16ч.
"Южен поток" е двоен капан за България

Ако България започне физическия строеж на газопровода "Южен поток" при сегашните условия на споразумението с Русия, е заплашена от санкции както от страна на Брюксел, така и от страна на Москва, ако в бъдеще се стигне до прекратяване на проекта под давлението на Европейската комисия. Това стана ясно от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков и представителят на Българския енергиен форум и дългогодишен държавен служител Христо Казанджиев пред БНР в събота.

И двамата смятат, че проектът в сегашния си вид е спорен и не бива да се реализира, но все пак докато не е започнало същинското харчене на пари за строежа, нещата са поправими.

Но докато според Казанджиев, "Южен поток" въобще няма да започне, тъй като поначало целта му е била да върне Украйна в орбитата на Русия и това вече се случва, Трайков смята, че при предоговаряне на условията на газопровода може да започне изграждането, тъй като "държавните фирми обичат да строят", а и газопроводът може да носи и стратегически, и финансови ползи за България

Казанджиев предупреди, че България трябва да разглежда развитието на "Южен поток" в контекста на развитието на проблемите в Украйна и припомни, че още преди 2-3 години руският президент Владимир Путин заяви, че бъдещето на "Южен поток" зависи от Украйна и ако тя даде възможност на "Газпром" за безпроблемен транзит през нейна територия и контрол върху газопроводите, "Южен поток" отпада като необходимост.

Според енергийния експерт в момента най-доброто решение за България е "Южен поток" да не се реализира по две причини. Първата е, че България ще бъде натоварена с огромни средства, които наистина няма де дойдат директно от бюджета, но той ще е потърпевш от това, че голям финансов поток от "Българския енергиен холдинг" ще отиде в проекта, вместо в хазната. Вторият аспект, по думите на Казанджиев, е изключително опасен, защото ако проектът бъде реализиран, а Брюксел го спре, тъй като не отговаря на законодателството на Европейския съюз, страната ни е застрашена веднъж от санкции от ЕК, тори път от съдебни претенции от Русия, както това се случи с проекта за АЕЦ "Белене".

"Ситуацията е изключително деликатна и опасна за България, защото трябва да разглеждаме тези санкции в тяхното кумулативно въздействие, защото освен за "Белене" ще трябва да

плаща България и за "Южен поток". И тогава ще бъде много интересно кой ще понесе отговорността за това и кой ще се извинява с действията на предходния. И ми се струва, че тези действия не са в резултат на неразбиране на проблеми, а в съвсем целенасочени действия срещу националния интерес. Така че България трябва много внимателно да подхожда и трябва много внимателно да се подготвя за бъдещи проблеми с "Газпром", заяви Казанджиев.

Трайков посочи още, че ако не се постигне споразумение между Брюксел и Москва за осигуряването на достъп на трети страни до тръбата преди началото на строителството, едва ли ще се намерят банки, които да финансират този проект.

"Позицията на Европейската комисия в момента е "вие, ако искате си стройте, когато започне

да тече газът, ние тогава ще кажем дали е в нарушение на законодателството или не". Така че най-лошото нещо, което може да се случи, е това, което в момента се случва, тъй като банките няма да финансират проект с такива неясни перспективи. Правителството да продължи да налива пари, както вече го прави, да построим нещо или всичко, и тогава да падне резето и да кажат "плащайте", посочи първият енергиен министър от правителството на ГЕРБ.

Той смята, че в момента е огромен рискът да се избира строител на българския участък, да му плати нещо, да започне да се строи. "После да свършат парите и да започнат да ни съдят едновременно строителят, "Газпром" и комисията чака своя ред, ако евентуално го завършим и тръгнем да транспортираме газ по него", посочи Трайков.

Според него обаче този газопровод би могъл да е от полза за България. "Оставям настрана стратегическата страна, която... там ситуацията е твърде неблагоприятна, но в чисто икономически смисъл газопроводът би могъл да носи ползи на България, финансови, само че трябва няколко условия да се спазят всички едновременно и наведнъж. И тъй като договарянето на тези условия зависи от добрата воля на руската страна, моментът това да се случи беше преди окончателното инвестиционно решение, преди заварките в михайловградско и т.н.", посочи бившият министър.

По думите му правителството все още има задължението и теоретичната възможност да договори добри условия за България, но това ще бъде много трудно. "А те трябва да договорят как "Газпром" ще компенсира България за 93-те километра газопровод, който вече няма да се използва, какви ще бъдат транзитните такси и след като транзитните такси влязат в съвместната компания, как ще се решава да се разпределят дивиденти, защото дори и газопроводът, дори и проектната компания да гласува печалба, ако не е ясно каква е девидентната политика, може "Газпром" просто да каже, че тези пари трябва да се използват за усилването на охраната чрез разполагането на един морски флот в протежението на Черно море в... на газопровода. Тоест има много твърде много неща, които всяко едно от тях, ако не е договорено, и вече този проект се превръща в бял слон, от който само ще губим пари", посочи Трайков.

Казанджиев коментира като несъстоятелни твърденията на Русия, че междуправителствените споразумения с държавите, през чиято територия ще минава газопроводът, се подчиняват на международното прави, което е над европейското и затова няма нужда да се предоговарят, както иска ЕК. Той обърна внимание на това, че макар и документите за "Южен поток" да се наричат междуправителствено споразумение те са подписвани от представители на търговски компании.

"По мое лично мнение сключените споразумения не са междуправителствени, защото от едната страна и от другата страна всъщност стоят подписите не на правителствени представители", заяви Казанджиев.

mediapool.bg