Кламер БГ - Бизнес новини: "Южен поток" договори доставка на тръби за морското трасе за 1 млрд. евро

"Южен поток" договори доставка на тръби за морското трасе за 1 млрд. евро

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 16:41ч.
"Южен поток" договори доставка на тръби за морското трасе за 1 млрд. евро

Договор за доставката на материали за строежа на морското трасе на газопровода "Южен поток" е подписала отговарящата за този участък на тръбопровода компания "Южен поток Транспорт“ с трима производители, които ще осигурят 75 000 стоманени тръби за полагането на първата тръба по дъното на Черно море. Контрактите за общо около 1 милиард евро са били подписани в централата на "Южен поток Транспорт“ в Амстердам, съобщиха от дружеството в сряда.

Германската "Юропайп“ ще достави 50% от тръбите, другата половина ще осигурят руските ОМК и Ижорския завод за тръби "Северстал“, които съответно ще произведат 35 и 15 на сто от нужните тръби за първия лъч на газопровода.

През юни 2013 г. "Южен поток Транспорт" стартира тръжната процедура за доставка на тръби за първия тръбопровод, включвайки заводи за производство на тръби от Европа и Азия. За да се класира като потенциален доставчик, всеки участник в търга трябваше да докаже техническите си възможности и да премине предквалификационен процес, който включваше производството на множество мостри.

Всяка от предоставените в търга мостри е била тествана и оценена от международен експертен екип. "В резултат успяхме да договорим необходимото количество тръби на конкурентни цени и с качество, което отговаря на нашите високи стандарти”, коментира търговският директор на "Южен поток Транспорт" Грегоар Рише, цитиран в прессъобщението.

Първите тръби за морския участък ще бъдат доставени в складовете на пристанищата Варна и Бургас територия през лятото на 2014 година. Преди да напусне фабриката, всяка тръба ще се тества с вода под високо налягане, за да се потвърди нейното качество, допълва дружеството.

Строителството на газопровода ще започне от сушата през лятото на 2014 година. След доставката и складирането на тръбите по черноморското крайбрежие, строителството в морски води ще започне през есента на 2014 година. Експлоатацията на първия от четирите тръбопровода трябва да започне до края на 2015 година.

Морският газопровод "Южен поток“ ще се състои от четири успоредни тръбопровода по 931 километра, с диаметър 32 инча (около 813 mm) и стоманени стени с дебелина 39 мм. Договорите са за производството на около 75 000 стоманени тръби, всяка дълга по 12 метра, предназначени за първия от четирите тръбопровода. Търгът за втория тръбопровод е все още в процес на провеждане, като планът е договорите да бъдат подписани през първото тримесечие на тази година, допълват от компанията, в която руската "Газпром" притежава 50 процента, италианската ЕНИ има 20%, а френската "Електрисите де Франс" и немската "Винтерсхал" държат по 15 на сто.

mediapool.bg