Кламер БГ - Бизнес новини: Югозападният регион с орязани държавни помощи за инвестиционни проекти

Югозападният регион с орязани държавни помощи за инвестиционни проекти

Бизнес

|
Ср, 09 Апр 2014г. 13:27ч.
Югозападният регион с орязани държавни помощи за инвестиционни проекти

Заради почти двойния ръст на брутния вътрешен продукт на Югозападния регион на България, дължащ се най-вече на икономическото развитие на София-град, таванът на националните помощи за големи инвестиционни проекти по оперативните програми е свален наполовина от 1 юли 2014 г. Това става ясно от приета в сряда от правителството Карта на регионалните помощи на България за периода 2014-2020 г., която трябва да бъде одобрена от Европейската комисия.

Съгласно предишната Карта на регионалните помощи в периода 2007-2013, която бе удължена до края на юни 2014 г. до влизането в сила на новите изисквания на Брюксел, и шестте региона у нас -

Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен, имаха право да получават до 50 процента от брутния еквивалент на помощта. Тогава БВП на регионите е бил между 23.10 и 25.57 на сто, а на Югозападния, включващ София – 38.97% на глава от населението.

Сега обаче БВП на Югозападния регион е стигнал 74.3 на сто и заради това се налага намаляване на тавана на държавната помощ на 25 процента. За останалите региони се запазва досегашният размер. Съществува обаче възможност за увеличение на техния таван до 60 на сто от брутния еквивалент на помощта за средните предприятия и 70 на сто за малките предприятия. За Югозападния район шансовете съответно са за вдигане на тавана до 35 на сто и до 45 на сто.

Както за всички държави-членки, картите, одобрени въз основа на новите Насоки за регионална помощ за 2014 - 2020 г., се прилагат от 1 юли 2014 г. и изтичат на 31 декември 2020 г., допълват от правителствената пресслужба

Приемането на Картата на регионалните помощи за периода 2014-2020 г. е от съществено значение за Управляващите органи на оперативните програми, на които ще се даде възможност да разработват схеми за регионална помощ за новия програмен период. Без наличието на одобрена и действаща регионална карта за България, предоставянето на средства по оперативните програми и от други източници се поставя под риск, посочват още от Министерския съвет.

Документът обаче трябва да бъде одобрен и от Европейската комисия.

mediapool.bg