Кламер БГ - Бизнес новини: Ще строим 122 км нова газова мрежа с пари от ядрените компенсации

Ще строим 122 км нова газова мрежа с пари от ядрените компенсации

Бизнес

|
Четв, 22 Май 2014г. 15:04ч.
Ще строим 122 км нова газова мрежа с пари от ядрените компенсации

Три нови газопроводни отклонения на преносната ни мрежа, които дават възможност за газификацията на още 12 общини, ще изгради "Булгартрансгаз“ с пари от Европейската комисията, предоставени на България като компенсация за преждевременното затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй". Общата дължина на новата мрежа ще е 122 км.

От държавния газов оператор съобщиха, че са подписали договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), администрираща Международен фонд "Козлодуй" с ядрените компенсации, за безвъзмездна субсидия от 11 млн. евро за построяване преносни газопроводи с автоматични газорегулиращи станции (АГРС) до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог. "Булгартрансгаз" ще инвестира в проекта 10.790 млн. евро.

Реализацията на проекта ще приключи до 2016 г. и ще позволи газификацията на общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Още седем общини - Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч, ще получат достъп до природен газ. Така над 104 хил. души ще могат да се газифицират. Потенциални ползватели са 42 индустриални потребители, близо 300 обществени потребители и около 18 900 домакинства. Прогнозната обща годишна консумация на дванайсетте общини може да достигне 183 млн. куб. м, посочват от "Булгартрансгаз". Дружеството изчислява още, че газификацията ще спести електроенергия от 221 789 мегаватчаса годишно.

За газопровода до Банско и Разлог, който ще е дълъг 40 км и включва газова станция, са предвидени 9.67 млн. евро като се очаква той достигне и до градовете Баня и Добринище.

Тръбата до Панагюрище – Пирдоп ще е 46 км, с две станции, а цената му е 7.2 млн. евро. Той ще стигне до най-големите предприятия за добив на цветни метали, които формират клъстър "Средногорие“. Преминавайки от електричество и нефтени продукти на природен газ, те ще се реализират съществени икономии и намаляване на вредните емисии.

Газопроводът до Свищов ще е дълъг 36 км, ще има една газова станция и ще струва 4.72 млн. евро.Той ще стигне до Свищов, Белене и Никопол.

В периода на изграждане на трите газопровода ще бъдат осигурени общо около

500 временни работни места, а с реализирането на обектите ще бъдат осигурени над 100 постоянни работни места.

Съществен ефект от газификацията на общините е сигурността на доставките, като по този начин ще се избегне необходимостта от осигуряване на запаси от твърдо гориво, посочва "Булгартрансгаз".

mediapool.bg