Кламер БГ - Бизнес новини: Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Бизнес

|
Ср, 13 Окт 2021г. 19:29ч.
Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Ще се търси начин да се компенсира столичното парно заради скъпия газ

Актуалното финансово състояние на "Топлофикация София" и възможните начини да бъде компенсирано общинското дружество заради това,че купува природния газ на по-висока цена от призната му стойност на топлинната енергия от енергийния регулатор бяха обсъдени на среща в Министерството на финансите в сряда. Разговорът с участието на министрите на финансите Валери Белчев и на енергетиката Андрей Живков е по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица тя и общински съветници бяха натоварени от Столичния общински съвет със задачата да преговарят за държавна помощ за дружеството. В срещата са участвали и заместник-кметът Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров.

От изпратеното от кметството и двете ведомства прессъобщения не става ясно какви са обсъдените варианти за компенсиране за това, че цената на парното е заложена стойност от 47.11 лв.8МВтч за газа, а той струва през октомври 94.54 лв. и се очаква през декември да струва 107 лв. Това създава сериозен дисбаланс между разходите и приходите на столичната топлофикация и само за октомври се очаква преразходът на топлофикацията да е над 30 млн. лв., което създава сериозен финансов проблем на дружеството, което и без това редовно не си плаща на "Булгаргаз" и е потънало в стари и текущи дългове.

Посочва се само, че "участниците в срещата се обединиха около целта да се намери механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители".

По време на разговора Фанкъдова е била уверена, че общинските дружества "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен" влизат в обхвата на предвидената компенсация от 50 лв./МВтч, която ще получават в продължение на шест месеца всички фирми. Тази помощ обаче ще може да тръгне едва през декември и то, ако следващият парламент одобри нова актуализация на бюджета за 2021 г., за да се осигурят необходимите 650 млн. лв. за плащане на тези обезщетения.

mediapool.bg