Кламер БГ - Бизнес новини: Шуменското парно продадено на местна фирма

Шуменското парно продадено на местна фирма

Бизнес

|
Пет, 31 Ян 2014г. 18:13ч.
Шуменското парно продадено на местна фирма

Договорът за продажбата на общинското дружество "Топлофикация Шумен" е бил подписан между кмета на общината Красимир Костов и управителя и собственик на местната фирма "Енергоснабдяване" Димитър Димитров, който бе и единственият кандидат да вземе закъсалото предприятие. Това съобщиха от местната управа на Шумен в петък.

Договорената цена е 10 хил. лв., която трябва да бъде напълно планета до десет дни, а до 45 дни купувачът трябва да внесе и 200 хил. лв. банкова гаранция, че ще изпълни поетите ангажименти за инвестиране на 2.1 млн. лв. в дейността на парното, чиито дългове са огромни и миналия ноември държавното дружество "Булгаргаз" поиска несъстоятелността му заради неплатени над 18 млн. лв. за газ.

След като бъде учредена гаранцията и платена пълната цена "Енергоснабдяване" ще получи акциите на дружеството. Според договора, купувачът се задължава в рамките на 3 години да направи обещаните инвестиции и да разкрие 45 работни места.

Това ще е третият опит да се стабилизира общинското парно, на което се търси нов собственик от 2011 г., когато държавата безвъзмездно го предостави на местната власт.

mediapool.bg