Кламер БГ - Бизнес новини: Шефът на Сметната палата смята, че срещу институцията се води "мръсна пропаганда"

Шефът на Сметната палата смята, че срещу институцията се води "мръсна пропаганда"

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 18:56ч.
Шефът на Сметната палата смята, че срещу институцията се води "мръсна пропаганда"

Срещу Сметната палата се води мръсна пропаганда, която не прави чест на нейните инициатори. Това заяви пред журналисти председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров, след като на открито заседание бяха представени одитни доклади на палатата.

За пореден път проф. Димитров се опълчи срещу сегашното управляващо мнозинство на БСП и ДПС, което прокара промени в Закона за Сметната палата, отварящи път за предсрочното му освобождаване от поста. За деветте години начело на палатата досега той не бе влизал в публичен конфликт със съответните управляващи.

Според промените се връща колективното ръководство на палатата от деветима членове, каквото беше положението преди 2011 г., когато ГЕРБ със съответни законови промени намали ръководството на трима души - председател и двама заместници, и остави за още един мандат проф. Димитров, първоначално избран на поста по предложение на НДСВ, от листата на която той бе станал народен представител.

В четвъртък Димитров каза, че в публичното пространство се правят твърдения за злоупотреби в одитната институция, но от множество проверки по сигнали от 2007 г. насам нищо не е доказано. Той се спря специално на обвиненията, че ремонтът на сградата, в която се помещава Сметната палата, е извършен с нарушения на Закона за обществените поръчки.

"В звеното за вътрешен одит в Сметната палата е постъпил сигнал през 2007 г. за нарушения при ремонта на сградата, одитор от звеното го е проверил и установил, че нарушения няма", каза Димитров. "От парламента също проверяват сигнала, и то три комисии и не откриват нарушения", продължи той.

"След изборите през 2009 г. бе разпространен анонимен донос, който тогавашният председател на комисията по корупцията направи достояние на всички и тогава отново бе извършена проверка на всичко - обществени поръчки, ремонти, информационната система на палатата", каза още Димитров. "Този сигнал бе изпратен и в икономическа полиция, която също правеше проверки и не откри нищо; сега подобни твърдения се появяват отново и отново", заяви той.

Димитров се закани, че ако има теч на информация от Сметната палата, това е грубо административно нарушение и тогава се прилага дисциплинарно наказание към тези хора. Той съобщи, че в момента се извършва вътрешна проверка дали и от кого е изнасяна информация от палатата.

По повод на съобщения в медиите, че си е подписал на себе си и на заместниците си бонуси от по шест брутни заплати в случай на предсрочно прекратяване на мандата, Димитров каза, че се е позовал на предишно решение на колегията на палата от 2010 г. и се е "консултирал с професор по трудово право".

Според Закона за Сметната палата всички ръководители имат право на допълнителни възнаграждения съобразно постигнати резултати, каза още Димитров. Той добави, че при вземане на решение за даване на допълнителни възнаграждения това се прави за всички в Сметната палата, а не само за членовете на колегията. Средната брутна заплата на одитния персонал е 1544 лв. даде справка той.

mediapool.bg