Кламер БГ - Бизнес новини: Шефът на Сметната палата: Поправките в закона ни превръщат в наказателна бригада

Шефът на Сметната палата: Поправките в закона ни превръщат в наказателна бригада

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 10:01ч.
Шефът на Сметната палата: Поправките в закона ни превръщат в наказателна бригада

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада или раздавач на индулгенции. Институцията се депрофесионализира и се създават условия тя да работи под натиска на партийни централи. Това заяви председателят на Сметната палата Валери Димитровпред бТВ.

Според него става дума за реставрация на порочен модел. Мотивите са образец на професионално невежество и демагогия, няма нито един смислен аргумент, каза Валери Димитров.

Управляващите предлагат промяна в модела на управление на Сметната палата, като сегашното тричленно ръководство се замени от колегиум от 9 одитора, както е било преди. Аргументът им е, че сегашния модел се прилага в страни с монархическо управление.

"Имало еднолично ръководство, което било много опасно и трябвало да се смени с голяма колегия", каза по този повод Димитров. Той допълни, че и сега работи колегиално с двамата му заместници и вземат решенията с консенсус.

Според Димитров новият закон давал възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата. "Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или адвокат по семейно право, ще може да стане шеф на Сметната палата", смята Димитров.

Освен това колегията начело на институцията ще се избира по партийно квотен принцип. Според Димитров това има смисъл, само ако управляващи и опозиция са представени по равно в ръководството на палатата. "Ще се работи под натиска на партийни централни, ще искат приятни и удобни докладчета", предрече Димитров.

Той обясни, че палатата одитира декларациите на политиците, сделките в енергетиката, разходите по електронното правителство и др. големи проекти, поради което е изключително важно да бъде високопрофесионална и независима.

Димитров подчерта, че досега Сметната палата не е написала нито един поръчков доклад и призова вносителя на поправките в закона Йордан Цонев да изложи аргументите си пред него и заместниците му по телевизията, "ако му стиска".

Преди седмица Йордан Цонев каза, че Сметната палата се е превърнала с едноличен орган с един председател и обяви, че новият законопроект цели да смени модела на управление с колективно ръководство.

Според становището на Сметната палата обаче предлаганият модел е на "колективната безотговорност" и междупартийните сделки, удобен за натиск и манипулиране.

Последва и международна реакция, след като евродепутат, член на комисията по бюджетен контрол в ЕП, изрази загрижеността си за независимостта на българската Сметна палата.

Реформаторският блок също се обяви против промените и сравни опита за подмяна на ръководството на Сметната палата с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

mediapool.bg