Кламер БГ - Бизнес новини: Шефът на БЕХ Жаклен Коен подаде оставка

Шефът на БЕХ Жаклен Коен подаде оставка

Бизнес

|
Ср, 19 Авг 2020г. 14:43ч.
Шефът на БЕХ Жаклен Коен подаде оставка

Изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД Жаклен Коен подаде молба за освобождаване на заеманата от него длъжност, съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда.

Посочил е лични причини като мотив за решението му.

Министър Петкова е приела депозираната молба за освобождаването му като член на Съвета на директорите на БЕХ. До избора и вписването на новия шеф на енергийния холдинг Коен ще продължи да изпълнява длъжността си, обясниха от ведомството.

От там не се ангажираха с време ,в което ще стане ясен наследникът на поста и кой ще е той.

Както Mediapool писа Жаклен Коен зае мястото на Петьо Иванов през юли миналата година, след като изтеклият мандат на Иванов не бе подновен. Така всъщност Коен стана за втори път шеф на БЕХ. Първият му мандат бе буквално в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нуждата от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ "Козлодуй", още по-рано - управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Коен запази поста си след идването на второто правителство на ГЕРБ през есента на 2014 г.

През февруари 2016 г. обаче бе отстранен точно месец , след като се хвърли да защитава яростно решението на "Газпром" да ореже доставките на газ за частната "Овергаз", в която тогава руският монополист имаше 50 на сто. Това стана навръх Нова година и реално "Овергаз" бе принудена да купува суровина от държавната "Булгаргаз", за да може да изпълнява договорите със своите клиенти.

След остраняването му от БЕХ Коен отиде в борда на неработещото дружество "Южен поток България", а след това бе назначен за председател на борда на АЕЦ "Козлодуй".

Коен е от старите кадри на "Мултигруп" и поради тази причина е смятан за човек, представляващ интересите на ДПС в енергетиката. Един от съдружниците на Коен във фирмата му "БТ Ем Джи" е бил сред управляващите на "Приватизационен фонд Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов.

При Коен, през 2019 г., БЕХ отчете първата си загуба от създаването си. Холдингът приключи деветмесечието на миналата година на загуба от над 22 млн. лв., която обаче до края на годината бе преодоляна. Данните за първото тримесечие на 2020 г. са за печалба преди данъци от 10.284 млн. лв., но това се дължи на начислени и влезли в печалбата 10.56 млн. лв. лихви за забава в обслужването на плащанията по дадените на дъщерната "Национална електрическа компания" два кредита. БЕХ отчете и спад на приходите от дивиденти и текущи пасиви за над 2.5 млрд. лв..

За второто тримесечие холдингът все още не предоставил данните си.

Коен председателства комисията, която провежда процедурата за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене", която в момента е зациклила, заради невъзможността на кандидатите в условията на пандемията от коронавирус да се запознаят на място с пълната информация за ядрения проект.

Освен шеф на БЕХ Коен е представител на държавата в дружеството "КонтурГлобал Оперейшънс България". Не е ясно дали ще напусне и този пост.

mediapool.bg