Кламер БГ - Бизнес новини: Шефове на фонд "Земеделие" са консултирали поръчки по регионално развитие

Шефове на фонд "Земеделие" са консултирали поръчки по регионално развитие

Бизнес

|
Пон, 06 Ян 2014г. 19:07ч.
Шефове на фонд "Земеделие" са консултирали поръчки по регионално развитие

Шефът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са консултирали европейски проекти по оперативна програма "Регионално развитие". Това става ясно от справка в системата за еврофондовете ИСУН.

Двамата заедно с майката на Николов – Руска Николова са съдружници в "М енд В Консултинг" ООД. Николов и Александрова не са напуснали компанията и не са продали дяловете си след като са станали шефове във фонд "Земеделие" в края на миналата година, показва справка в Търговския регистър.

"Няма конфликт на интереси, защото фирмата никога не е работила в областта на земеделието", каза Николов пред Mediapool. Той уточни, че не е излязъл от дружеството, защото не е държавен служител и съгласно законите няма пречка да има дялове в частни фирми.

Според юристи принципно няма забрана шефове на държавни структури да имат дялове във фирми. Те обаче коментираха, че тези компании по никакъв начин не трябва да участват в обществени поръчки на съответното ведомство. Отделно не е ясно какви са вътрешните правила на фонд "Земеделие" и дали в тях няма заложени ограничения относно шефовете на фонда.

Консултанти по обществени поръчки

Според Търговския регистър дружеството с ограничена отговорност "М енд В Консултинг" е регистрирано на 4 декември 2012 година. Управител е Руска Николова, която е майка на шефа на фонд "Земеделие". Основната дейност на фирмата е предоставяне на консултантски услуги в областта на обществените поръчки, европейски и бизнес проекти.

Фирмата е с капитал 300 лв. Всеки един от тримата съдружници – Николов, Александрова и Николова държи по една трета от него.

Проектът по "Регионално развитие"

Семейната фирма на шефа на фонд "Земеделие" е разработила документацията за обществените поръчки по европейски проект на община Пазарджик за "подобряване и реновиране на градската среда". Работата ни по него приключи в началото на 2013 г., каза Николов.

Проектът на община Пазарджик е одобрен за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие" през април 2013 г. В момента текат ремотни дейности в няколко жилищни квартала на Пазарджик, които трябва да имат нов облик до юни 2015 г.

Целият проект е на стойност 8.8 млн.лв., като 4.66 млн. лв. от тях е безвъзмездната европейска помощ.

Професионална кариера

Мирослав Николов и Виолета Александрова бяха назначени за шефове във фонд "Земеделие" в началото на ноември.

Кариерата на Николов е свързана със фонд "Земеделие", където започва работа като юрисконсулт през 2008 г. и постепенно се издига в йерархията. Преди да стане шеф на фонда беше главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, която е управляващ орган на програма "Рибарство".

Виолета Александрова е бивш зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. През 2006 г. започва в Министерство на регионалното развитие като началник на отдел Югозападен район за планиране в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие".

mediapool.bg