Кламер БГ - Бизнес новини: Министрите дариха по 1000 лв. от заплатите си

Министрите дариха по 1000 лв. от заплатите си

Бизнес

|
Ср, 25 Март 2020г. 15:36ч.
Министрите дариха по 1000 лв. от заплатите си

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на правителството взеха решение да дарят по 1000 лева от заплатите си за подпомагане на социално слаби семейства по време на извънредното положение, съобщи правителствената информационна служба.

Това се случва след като редица фирми и граждани направиха дарения общо за над 5.3 млн. лв. , а в социалните медии имаше масово недоволство, че управляващите не дават личен пример.

Сумата от общо 20 000 лв. ще бъде преведена на фонд "Социална закрила", в който ще се създаде целева програма за подпомагане на схемата за раздаване на пакети с хранителни продукти.

С дарението на премиера, заместниците му и министрите ще бъдат подпомогнати близо 300 семейства.

До момента, през оперативната програма за храни, Министерството на труда и социалната политика е раздало 241 395 пакета с 16 най-необходими продукта на 457 000 нуждаещи се и техните семейства. Това се равнява на 6000 тона.

Правят се разчети да бъдат раздадени още 1500 тона храни на близо 40 000 души.

Междувременно фонд "Социална закрила" ще открие дарителска сметка, парите от която също ще отидат за закупуване и предоставяне на храни.

Предстои фондът да раздаде помощни технически средства - компютри, видеоувеличители и специализиран софтуер, за хора с увредено зрение и с други увреждания.

Малко по-късно и от ГЕРБ съобщиха, че даряват 100 000 лв. на здравното министерство. Средствата са от държавната субсидия на партията и ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на болниците в България, както и за осигуряването на необходимите им консумативи и оборудване.

Сумата е преведена на специално разкритата от здравното министерство сметка за подпомагане на лечебните заведения в страната в условията на епидемията от Covid- 19.

"Шел" дарява гориво за 100 000 лв. за зареждане на линейките

Междувременно продължават даренията от фирми и граждани.

"Шел България" съобщи, че дарява гориво на стойност 100 000 лв. за зареждане на линейките на Центровете за спешна медицинска помощ в страната.

В трудната ситуация, породена от разпространението на коронавируса, компанията насочва своето дарение към тези, които се нуждаят от здравни грижи в момента.

По този начин "Шел" ще подкрепи здравната система в България и медиците, които са на първа линия в битката с Covid-19.

Дарението на българското подразделение на "Шел" е съгласувано с Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването.

Здравното ведомство ще реши как да бъдат разпределени предоставените ваучери за гориво в зависимост от нуждите на отделните медицински центровев страната.

Търговските комплекси "Шел" (Shell) в България продължават да работят със стандартното си работно време, но при строги правила за безопасност.

Компанията стриктно следва указанията на Националния оперативен щаб и другите компетентни органи, като въвежда и допълнителни превантивни мерки, за да защити в максимална степен здравето и живота на своите служители, клиенти и партньори.

mediapool.bg