Кламер БГ - Бизнес новини: Швейцарците отхвърлиха идеята на синдикатите за минимална заплата от $22 на час

Швейцарците отхвърлиха идеята на синдикатите за минимална заплата от $22 на час

Бизнес

|
Пон, 19 Май 2014г. 12:36ч.
Швейцарците отхвърлиха идеята на синдикатите за минимална заплата от $22 на час

На произведеният в неделя референдум швейцарците не подкрепиха въвеждането на минимална работна заплата, обявиха се против закупуването на шведски изтребители и забраниха педофили да работят с деца, предадоха световните агенции.

С голямо мнозинство от 76,2 процента гражданите на Конфедерацията отхвърлиха предложението на Обединението на швейцарските профсъюзи за въвеждане на минимално почасово заплащане на труда. Избирателната активност е била около 56 процента, сочат окончателните резултати.

Противниците на въвеждането на минимална работна заплата от 22 швейцарски франка (около 18 евро) на час, която щеше да е най-високата в света, са се оказали мнозинство в 24 от 26-те кантона, предаде Асошиейтед прес, като цитира проучване на държавната телевизия.

С малка разлика, 52 процента "за" при 48 процента "против", швейцарците отхвърлиха друго предложение, включено в референдума - за закупуване на 22 шведски изтребителя "Грипен".

Те обаче одобриха с голямо мнозинство останалите две инициативи, подложени на гласуване - забрана педофили да работят с деца и за реформиране на здравния сектор с цел подобряване на достъпа до медицинско обслужване.

63.5 процента по-конкретно са подкрепили налагането на доживотна забрана за работа с деца за хора, осъдени за сексуално посегателство срещу дете, предаде Франс прес, като се позова на неправителствената организация, лансирала предложението.

Мнозинството от жителите на всички кантони са гласували в подкрепа на идеята въпреки съпротивата на федералното правителство.

mediapool.bg