Кламер БГ - Бизнес новини: Черна гора проявила интерес към малък дял от АЕЦ "Белене"

Черна гора проявила интерес към малък дял от АЕЦ "Белене"

Бизнес

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 17:16ч.
Черна гора проявила интерес към малък дял от АЕЦ "Белене"

Посланичката на Черна горя у нас Снежана Радович е заявила, че страната й проявява интерес към участие в проекта за строежа на АЕЦ "Белене" като вземе миноритарен дял в него. Това съобщиха от Министерството на енергетиката след среща на Радович с министър Теменужка Петкова в четвъртък.

Двете обсъдили енергийното сътрудничество между България и Черна гора като продължение на проведените през месец септември разговори между българския премиер Бойко Борисов и черногорския му колега Душко Маркович.

Срещата става само ден след одобряването от правителството на разработената от Министерството на енергетиката процедура в девет етапа за търсене на стратегически инвеститор или няколко малки такива в ядрения строеж.

Петкова е запознала посланичката с възможността да бъдат дадени на инвеститори и миноритарни дялове в бъдещата проектна компания за реализация на АЕЦ "Белене", както и че в процедурата могат да участват и големи консуматори на електроенергия не само от България, но и от съседни държави. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия, посочила Петкова.

В отговор Радович заявила, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Двете с Петкова са се обединили и около намерението за създаване на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.

Идеята в проекта да се включат съседните държави е отдавнашна. Първо тя бе лансирана от бившия президент Георги Първанов, а по-късно и от премиера Бойко Борисов.

В предишни свои изявление Петкова е казвала, че се очаква процедурата за стратегически инвеститор да започне до кроя на 2018 г. Дали това ще стане с тези срокове предстои да се види, но като цяло намерението на правителството на ГЕРБ е тя да продължи година. Още не се знае на колко възлизат активите и пасивите на НЕК покрай ядрения проект, а те трябва да бъдат обособени в проектната компания. Към нейни дялове се очаква да проявят интерес потенциалните кандидати, но все още не се знае колко ще запази за себе си българската държава.

mediapool.bg