Кламер БГ - Бизнес новини: Чака се ръст от 24% в круизните ваканции на българите

Чака се ръст от 24% в круизните ваканции на българите

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 11:35ч.
Чака се ръст от 24% в круизните ваканции на българите

Българското круиз общество прогнозира ръст от 24 на сто или близо 5 хиляди нови български пасажери, които да прекарат ваканциите си на кораб като в сметката не влизат децата до 18 години. Организацията смята, че нарастването на интереса на българите към морски и речни пътешествия се дължи на доброто съотношение цена/качество, разнообразието на предлагане, забавленията и възможностите за посещение на различни държави за кратък период от време.

Съществен ръст на резервациите се наблюдава и в един сравнително нов за България туристически продукт - ваканциите на ветроходни яхти с или без скипер (капитан) главно за островна Гърция. Българите пътуват със собствени автомобили, спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели и в повечето случаи достигат до яхтените пристанища, без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да управляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на скипер, посочва круиз обществото в съобщение до медиите.

Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Цените на човек на седмица за ваканция на яхта със скипер се движат от около 400 евро в началото и в края на сезона и надхвърлят 1000 евро от края на юли до края на август. Резервациите за яхти също се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са силно ограничени и като плавателни съдове и като скипери, допълва организацията.

Тя посочва още, че и в световен мащаб се очаква нова рекордна година за круиз индустрията заради споразумението с Иран, падащите цени на петрола през последните 6 месеца, въвеждането в експлоатация на нови пасажерски кораби с хиляди каюти и по-ниските цени през 2014 г. Само за 2013 г. този вид ваканции са привлекли над 21.3 милиона пасажера, от които 6.4 млн. европейци, по данни на Международната асоциация на круиз линиите. В отрасъла се очаква да се реализират 14.5 млрд. долара инвестиции и да се построят нови 24 морски и още 10 речни пасажерски кораба до 2016 г. Само през тази година в експлоатация ще влязат шест нови кораба

Понастоящем в света оперират 63 круиз линии с 400 пасажерски кораба. От тях в Европа работят 43 круиз линии, управляващи 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за 2013 г. са 250.

Туристическите агенции продължават да бъдат основния канал за резервации на круиз ваканции както в света, така и в Европа и в частност България. Всеки 7 от 10 пасажера предпочита туристически агент пред възможността за самостоятелна резервация и плащане чрез интернет, сочат още данните на круиз обществото.

Традиционно, в началото на годината започна периода на промоции на круиз ваканциите. Известен в целия свят като Wave Season, това е времето от началото на януари до март, когато се резервират около 50% от капацитетите на корабите за текущата година.

mediapool.bg