Кламер БГ - Бизнес новини: ЧЕЗ ще заведе дело срещу българския енергиен регулатор

ЧЕЗ ще заведе дело срещу българския енергиен регулатор

Бизнес

|
Четв, 02 Ян 2014г. 15:57ч.
ЧЕЗ ще заведе дело срещу българския енергиен регулатор

ЧЕЗ ще заведе дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради решението й да намали цените на тока за домакинствата и индустрията, съобщи говорителят на компанията Барбара Пулпанова пред чешката информационна агенция CTK, цитирана от вестник ”Сега”.

В момента ръководството на компанията оценява доколко действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са повлияли бизнеса й.

”Цените на тока в България са чувствителна политическа тема и бяха намалени на два пъти миналата година. А намесата на регулатора е поредната стъпка с обратен знак в енергийния сектор. Тя задълбочава дисбаланса и подрива доверието у инвеститора”, посочва Пулпанова.

Тя допълва и че заради намаляването на цените на електроенергията компанията ще ускори програмата си за свиване на разходите, стартирала през есента на 2013 година.

През 2013 година ДКЕВР взе три решения за намаляване на цените на електроенергията. Курсът бе поет веднага след февруарските протести срещу високите сметки. В разгара на тези протести оставка подаде и правителството на Бойко Борисов.

Още при анонса от страна на регулатора, че се готви ново поевтиняване на цената в края на тази година и трите ЕРП-та изразиха недоволството си от това, че ДКЕВР намалява технологичните им загуби при преноса на енергия и кражби.

От 15% в началото на годината, от следващата те трябва да станат 8%. Дори от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се зачудиха каква технологична революция е станала в дружествата, та това да е възможно за по-малко от година при одобрения размер на инвестициите за тримата доставчици на ток.

На 27 декември българският клон на ЧЕЗ излязоха с позицията, че цените на тока не отразяват разходите, които ЕРП-та трябва да започнат да правят от началото на 2014 г. за балансиране на енергийния пазар. Компанията предупреди, че поредна промяна във фактурите на бита ще доведе до ново неразбирателство на сметките и напрежение сред потребителите.

mediapool.bg