Кламер БГ - Бизнес новини: ЧЕЗ поиска съдействие от Стойнев по спора между НЕК и ЕРП-тата

ЧЕЗ поиска съдействие от Стойнев по спора между НЕК и ЕРП-тата

Бизнес

|
Четв, 27 Март 2014г. 17:02ч.
ЧЕЗ поиска съдействие от Стойнев по спора между НЕК и ЕРП-тата

Спорът за разплащанията между "Националната електрическа компания" (НЕК) и електроразпределителните и електроснабдителните дружества премина в размяна между доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ и държавната компания на покани за срещи с различно формулирани цели. Поради тази причина не е ясно дали и кога ще се състоят, макар от ЧЕЗ да призоваха министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да съдейства за такава среща и намиране на решение в интерес на българската енергетика.

Новата интрига около дълговия спор между НЕК и електроснабдителите и в частност с ЧЕЗ се завърза след като първо от доставчика съобщиха, че са поканили НЕК на разговор за решаване на споровете между двете дружества по взаимно дължимите суми. От държавната компания обаче не се отзовали на поканата и поканиха Стойнев за посредник в организацията на такава среща.

Малко по-късно от НЕК обясниха, че не са отишли на насрочената за четвъртък среща, защото са били поканени на нея предишния следобед и директорката на държавната компания нямала възможност. Затова от своя страна общественият доставчик поканил още в сряда представители на ЧЕЗ на среща в НЕК в удобно за тях време през периода 31 март-2 април 2014 г. От ЧЕЗ още нямало отговор дали и за кога приемат поканата за среща, чиято тема ще е уреждането на дълга й., става ясно от съобщението.

Държавното дружество допълва още, че все още не е постъпило до момента плащане на дължимите от тях суми към НЕК въпреки дадения им от енергийния регулатор краен срок за издължаване, който изчита в четвъртък за ЧЕЗ, а този за ЕВН и "Енерго-Про" – в петък.

"Не е изразено нито писмено, нито устно желание за издължаване на натрупаните огромни задължения към НЕК", допълват от държавното дружество. То допълва още, че "налагането на епистоларния жанр от страна на "ЧЕЗ Електро България" в бизнес отношенията между две търговски дружества не е най-добрият начин за изплащане на повече от 67 млн. лв. задължения към НЕК".

Преди това от ЧЕЗ декларираха готовност да продължи усилията си за намиране съвместно с НЕК на законосъобразен начин за разрешаване на възникналия спор, тъй като разбира отговорността си за балансираното и сигурно функциониране на енергийния сектор. Дружеството отново посочва, че работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и изхождат в действията си от върховенството на закона.

"Загрижени сме за създалата се ситуация. Проблем в енергийния сектор съществува и ние нееднократно сме сезирали писмено и устно компетентните органи, в т. ч. независимата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. Трябва да се търси отговорно и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност", пише в позицията на ЧЕЗ.

В нея се допълва още, че създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване.

"Постигането на стабилност на всички участници в енергийната система на България, включително ЧЕЗ Електро и НЕК означава стабилност за целия сектор“, казва в съобщението Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България“ АД.

mediapool.bg