Кламер БГ - Бизнес новини: ЧЕЗ и ЕВН продължават опитите да запазят лицензите си

ЧЕЗ и ЕВН продължават опитите да запазят лицензите си

Бизнес

|
Ср, 07 Май 2014г. 16:32ч.
ЧЕЗ и ЕВН продължават опитите да запазят лицензите си

В момента, в който ЕРП-тата влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече за отнемане на лицензите им, заяви на брифинг в парламента в сряда премиерът Пламен Орешарски, след като по-рано през деня двама от доставчиците на електроенергия – ЧЕЗ и ЕВН, обявиха че продължават преговорите си с "Националната електрическа компания" (НЕК) по уреждане на търговските спорове за взаимните дългове, заради които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна в началото на март процедури по отнемане на техните лицензи, както и този на "Енерго-Про".

Крайното решение на регулатора се очаква след 12 май, докогато трите електроснабдителни дружества трябва да представят своите възражения и аргументи по процедурата, стартирана след жалба на НЕК за прихванати от трите предприятия 347 млн. лв. за купена електроенергия заради дългове на самата НЕК към тях, които дори са над задържаната сума. Нееднократно експерти предупредиха, че ако ДКЕВР наистина е независим орган, трябва да започне процедура по отнемане и на лиценза на НЕК, заради нейните борчове, но комисията досега не е дала знак, че ще удовлетвори насрещните жалби на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

В същото време все по-настойчиви са сигналите и неофициалните информации, че правителството смята в навечерието на евровота на 25 май да даде предизборен "подарък" на електората си с решение за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества.

Върху ДКЕВР натискът би трябвало да го упражнявам аз, но аз не упражнявам такъв натиск, заяви Орешарски в сряда. Няколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са единни за всички, в това число и за ЕРП-тата, допълни той. По думите на министър-председателя, "ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензите".

Влизането в българските закони на ЕРП-тата досега е било обяснявано от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и шефа на ДКЕВР Боян Боев като незабавно плащане на дължимите от тях суми към НЕК. Което трите дружества обявиха, че няма как да стане, при положение, че държавната компания има да им плаща повече от техния борч. Стойнев, Боев и Орешарски обаче упорито пропускат този аспект от спора, както и че след като българските закони трябва да важат за ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", същото се отнася и за държавната НЕК.

"Моите инструкции винаги са били да се следва закона. На мен не ми е известен натиск от партиите”, заяви Орешарски.

Желанието си за постигане на разумно споразумение ЕВН и ЧЕЗ обявиха часове по-рано след лекция на генералния секретар на европейската браншова организация "Юроелектрик" Ханс тен Берг на тема "Енергийният преход на България: Пътят напред в ЕС!“, организирана от Института по енергиен мениджмънт. На нея Берг предупреди българското правителство, че отнемането на лицензите на трите чужди компании няма да реши проблемите в българската енергетика, нито да намали цените на тока, които са най-ниските в Европейския съюз и за под себестойността на произвежданата електроенергия.

Петър Докладал, регионален мениджър на чешката ЧЕЗ, която снабдява Западна България, заяви пред журналисти, че е оптимист за водените от средата на април преговори с НЕК за уреждане на взаимните дългове. "Мисля, че сме близко, имаме добра воля от двете страни да се договорим. Много е важно становището на ДКЕВР за уреждане на този проблем", каза Докладал. Той отказа да даде подробности по параметрите на водените преговори.

Калина Трифонова, член на управата на австрийската ЕВН, работеща в Югоизточна България, също отказа да коментира какво е тяхното предложение към НЕК за постигане не споразумение, което да прекрати процедурата по отнемане на лиценза й. Тя само каза, че компанията е изпратила втора оферта към НЕК, тъй като първата била отхвърлена от държавната компания като "недопустима".

От чешката "Енерго-Про", доставяща ток в Североизточна България, засега не са обявявали дали преговарят с НЕК, но от компанията твърдят, че нямат финансова възможност за започнат погасяване на собствените задължения към НЕК при положение, че държавното дружество не се разплаща с тях.

Ханс тен Берг коментира пред представители на енергийния бизнес, че му е трудно да разбере някои неща в България. "Вие имате най-ниските цени на тока в целия Европейски съюз. Няма държава с по-ниски цени в Европа. Имате също така чуждестранни инвеститори, които са инвестирали капитал. Искате заедно с тях да изградите по-добра инфраструктура, която да остане като актив за следващите поколения. Ако погледнем в бизнес средата, в която това може да бъде постигнато, вие не търсите решения, а хвърляте участниците един срещу друг, провокираме отнемане на лицензи и разрушаваме бъдещето", заяви Берг.

Дори и да се отнемат лицензиите, структурата на цените на електроенергията ще остане същата, заяви той.. Според него няма как да се запази сегашното положение, при което сметките са по-ниски от реалните разходи за електроенергия.

Необходимо е провеждане на социална политика, за да не бъде поета тежестта от увеличението на цените от бедните домакинства, както и да се седне на масата за преговори и да се постигне решение с ЕРП-тата, смята експертът. Не прокуждайте инвеститори от вашата страна, трябва да се запази доверието - в банките, в икономиката, в държавата като цяло, призова Берг.

Според него проблемите са решими със засилване на конкуренцията на енергийния пазар и постигане на по-тясно сътрудничество със съседните държави при търговията с електроенергия.

mediapool.bg