Кламер БГ - Бизнес новини: Цената на км път от обхода на Пазарджик надхвърля тази на магистрала "Хемус"

Цената на км път от обхода на Пазарджик надхвърля тази на магистрала "Хемус"

Бизнес

|
Ср, 10 Фев 2021г. 18:44ч.
Цената на км път от обхода на Пазарджик надхвърля тази на магистрала "Хемус"

Западният обход на Пазарджик ще струва по-скъпо на километър от строителството на магистрала "Хемус" в участъка между пътен възел "Боаза" и Велико Търново.

Това е поредният обходен път на град, чието изграждане излиза повече от строителство на магистрала, въпреки че по него вече има изградени участъци, които ще трябва само да се разширят и рехабилитират.

В края на януари започна строителството на северния обходен път на Бургас- 4.7 км за 57 млн. лв. с ДДС. (12 млн. лв./км). Сега АПИ обяви обществена поръчка за проектиране и строителство на Западния обход на Пазарджик - 5.9 км с прогнозна стойност за 80.8 млн. лв. с ДДС (13.7млн. лв./км) и проектна скорост от 50 км/ч.

За сравнение цената на магистрала "Хемус" в участъка между пътен възел "Боаза" и Велико Търново е 10.5 млн. лв./км. Цената на обходите е дори по-висока от тази, на която се строят магистрали в Румъния - средно по 6.43 млн. евро/км, според данните изнесени от строителния министър Петя Аврамова на парламентарния контрол в петък.

На няколко пъти Петя Аврамова и пътният шеф Георги Терзийски заявиха, че не е коректно да се сравняват цени на фона на рекордното им нарастване през последната година. В същото време някои пътни обекти у нас вече се строят на цени по-високи от тези дори в Германия, въпреки че българските работни заплати са най-ниски в целия Европейски съюз. Например участък от пътя Ботевград - Мездра се строи на цена над 10 млн. евро/кмпри условие, че цената на километър магистрала в Германия е 8.65 млн. евро/км, според данните, изнесени от Аврамова.

Западният обход на Пазарджик е важен, тъй като ще изнесе тежкотоварния трафик идващ от магистрала "Тракия" извън града. За изграждането му общината настоява от 2014 г., като през 2020 г. след договорка с пътната агенция направи идейния проект за бъдещия обход, а сега държавата ще го финансира, става ясно от обявената обществена поръчка. Срокът за подаване на офертите по нея е до 11 март 2021 г.

Трасето на обхода

Западният обход на Пазарджик ще започва при 123-ти км на второкласния път Панагюрище - Пазарджик - Пещера преди северния вход на Пазарджик и ще завършва при км 128+900 на второкласния път преди село Главиница.

Изпълнителят на поръчката ще трябва да изготви технически проект и да изгради новото трасе на пътя западно от Пазарджик. Предвижда се то да бъде в 3 участъка. Първият е от северния вход на града до бул."Александър Стамболийски" с дължина 1.94 км. Вторият участък е от бул."Александър Стамболийски" до ул."Любен Боянов" с дължина 1.49 км. Третият участък е от ул."Любен Боянов" до южния вход на града преди село Главиница с дължина 2.47 км.

Отсечката ще бъде с две платна разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и тротоари, както и локални платна. Габаритът е 37 метра. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 кръгови кръстовища и едно триклонно кръстовище.

Предвидено е изграждането на два нови моста и един нов надлез над жп линията София - Пловдив. Други два съществуващи моста са част от бъдещия обход. На моста над река Марица ще бъде изградено ново дясно платно, а съществуващото ляво, построено през 1995 - 96 г. с дължина 205 м, ще бъде рехабилитирано.

Срокът за изпълнението на обекта е 30 месеца, от които 6 месеца за проектиране и 2 години за строителство.

Проектът предвижда по цялото трасе на обходния път да има улично осветление. За сравнение по Северната скоростна тангента, която преминава през София, няма улично осветление по цялата й дължина, а само при пресичанията с други пътища.

mediapool.bg