Кламер БГ - Бизнес новини: Цветан Василев и руската ВТБ продават БТК?

Цветан Василев и руската ВТБ продават БТК?

Бизнес

|
Вт, 10 Юни 2014г. 12:48ч.
Цветан Василев и руската ВТБ продават БТК?

Българската телекомуникационна компания (БТК) с търговско име Виваком е предложена за продажба, пише Клуб Z, като се позовава на лондонски инвеститори. Собственици на БТК от година и половина са Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев и инвестиционното дружество на руската Внешторгбанк ВТБ Капитал.

Според източниците на онлайн изданието търси се купувач на всички дялове, които се държат от регистрираната в Люксембург компания "Вива телеком България".

Проспектът на БТК засега се предлага изключително на финансови инвеститори и след поредната продажба в компанията пак няма да се появи стратегически играч от телеком бранша, твърдят източниците на Клуб Z. Според тях сегашните собственици бързали да довършат сделката за около два месеца, като в основата на операцията ще е преструктурирането на дълговете.

Когато Цветан Василев и ВТБ купиха телекома, дълговете му бяха редуцирани от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро. Сделката бе финансирана с кредити, синдикирани от Роял банк ъф Скотланд, която получи като залог акциите на БТК.

БТК бе приватизирана преди 10 години от правителството на Симеон Сакскобургготски. Първият частен собственик на телекома бе офшорното дружество "Вива Венчърс", което купи телекома само за 230 млн. евро. След това БТК се оказа в ръцете на исландския бизнесмен Тор Бьорголфсон, който я продаде на американския застрахователен гигант AIG за 1.6 млрд. евро. След това компанията натрупа огромни дългове и през есента на 2012 г. собствеността бе прехвърлена на инвестиционни компании на Цветан Василев и на руската ВТБ.

mediapool.bg