Кламер БГ - Бизнес новини: Цветан Василев: Политическата система е на път да се промени много скоро

Цветан Василев: Политическата система е на път да се промени много скоро

Бизнес

|
Пет, 31 Ян 2014г. 16:59ч.
Цветан Василев: Политическата система е на път да се промени много скоро

"В България имаме свободата да спорим публично за всичко. Не съм сигурен, че в много от западните страни тази свобода е така осезаема. Проблемът ни в България обаче е, че не намираме общи цели, за които да си струва да се борим политически". Това казва мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за германския вестник "Ханделсблат".

"Корупцията е основен проблем, но не и между фирмите, а в политиката. Най-големият ни проблем е, че политиците в моята страна мислят, че са всемогъщи и недосегаеми. Това ще се промени рано или късно. Кризата ускорява тази промяна. Политическата система в България е на път да се промени много скоро", казва още Василев.

Коментарът му звучи като ехо на пропагандата на новия политик Николай Бареков, бивш директор и в някакъв момент собственик (по собствените му думи) в ТВ7, която до неотдавна бе пряко свързана с Василев, преди да бъде прехвърлена на английски фонд.

Моят бизнес прави над 10% от брутния вътрешен продукт на България. В тази връзка познавам много добре истинските проблеми на страната, отбелязва той. И уточнява, че служителите му в България са 20 000 души, като косвено те са над 150 000 души.

Той коментира и европейската тема за миграцията, като е посочва, че "ние, българите, не сме най-голямата заплаха".

Според него европейските правила от десетилетия гласят, че това е съюз със свободно движение на хора, услуги и капитали, но в момента ЕС не е готов да приспособи рамковите условия на старите принципи.

Това означава, че през изминалите години нещата са се объркали, казва бизнесменът пред германското издание.

"Старите страни членки не бива да са изненадани след разширяването с нови страни от Югоизточна Европа, че българите напускат родината си. Това е нормално, при положение че заплатите в Западна Европа са десет пъти по-високи, отколкото в България и в Румъния... Западна Европа се страхува, когато става дума за имиграцията, защото трябва да се изправи срещу собствените си проблеми, отбелязал още Василев.

Според него не може да има фунционираща система, след като някои от страните са в икономическа тежест.

"Според моите изчисления България не получава от ЕС много повече средства от тези, които внася в касата на Съюза. Вместо да се заличат, разликите между богатите и по-бедните страни-членки в ЕС се задълбочиха през последните години...Ако Европейската комисия не промени политиката си, в бъдеще още българи ще напуснат родината си", казва още Василев.

По думите му през последните почти 30 години предимно германски и френски фирми са се реализирали в Източна Европа без каквато и да било конкуренция.

"Вместо това, ние имахме нужда от помощ да развием собствената си икономика, но това така и не се случи.... Струва ми се, че управляващите в Германия имат съвсем ограничени познание за механизмите, по които действа българската икономика. Подобна е ситуацията и във Франция, и в Австрия. В крайна сметка, всеки се грижи за собствения си интерес и това не е грешно. Но ние в Европа трябва да научим следното: Необходими са толерантност и солидарност, за да ни се помогне. В момента всички страни в Европа са взаимно свързани. Ето защо е още по-важно противоречията да бъдат изглаждани. Европейската комисия и икономически силните страни като Германия държат съдбата на Европа в ръцете си", казва Василев.

Той коментира още, че в края на ХХ век по отношение на Испания, Португалия и Гърция "богатите страни бяха наистина солидарни с новите страни членки".

mediapool.bg