Кламер БГ - Бизнес новини: Хотелиери настояват за отделяне на Слънчев бряг от община Несебър

Хотелиери настояват за отделяне на Слънчев бряг от община Несебър

Бизнес

|
Пет, 04 Апр 2014г. 16:51ч.
Хотелиери настояват за отделяне на Слънчев бряг от община Несебър

"Съюзът на собствениците" в "Слънчев бряг" ще започне преговори с държавата за пълно отделяне на курорта Слънчев бряг от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица. Това съобщи председателят на Управителния съвет на съюза Елена Иванова. Решението е взето в петък на годишното общо отчетно събрание на съюза, в който членуват 90 хотелиери, предаде БТА.

Подобно искане отправят от години и от акционерното дружество Слънчев бряг, като идеята е курортните комплекси и специално изградените курортни селища да се обособят като отделни териториални единици с цел по-ефективната поддръжка и развитие на инфраструктурата.

Основните аргументи на хотелиерите са, че таксите, които община Несебър събира, се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер или изобщо не се връщат.

Община Несебър не проявява нужната отговорност към решаване на проблемите в Слънчев бряг, отбеляза Елена Иванова. Нещо повече, комплексът е основен донор на общината, а пътищата и алеите са в ужасно състояние, на места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налице са проблеми и с осветлението, всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения.

Иванова посочи, че всичко това дава достатъчно основание на хотелиерите да предложат и да настояват пред органите на властта, курортът "Слънчев бряг" да се отдели от община Несебър и да функционира като самостоятелна единица със собствено управление и правила.

Незаинтересоваността на община Несебър по отношение на поддръжката и стопанисването на инфраструктурата в зона "Изток" и липсата на адекватно решение на проблема с почти 10-годишна давност е достатъчен аргумент в полза на това решение, заяви хотелиерът Веселин Налбантов.

Според него абсолютно наложително е законово да се дефинират и регламентират правилата за управлението на курортите, които включват организация на обществен ред и сигурност, транспортна схема, търговски и рекламни дейности, поддръжка на пътища, озеленяване и осветление, сметосъбиране, сметоизвозване и други.

Селищата с национално значение са населени места, които би трябвало да задоволяват национални и международни потребности в туризма за почивка, отдих, спорт, развлечения и да отговарят на определени стандарти. При липса на адекватно управление това не може да се осъществи, каза Налбантов.

mediapool.bg