Кламер БГ - Бизнес новини: Френски компании разработват склад за ток

Френски компании разработват склад за ток

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 16:41ч.
Френски компании разработват склад за ток

Върху решения за съхранение и управление на енергия на базата на горивни клетки с водород ще работят френските компании "Шнайдер Електрик" (Schneider Electric) и "Арева" (AREVA www.areva.com), които подписаха споразумение за това в края на миналата седмица.

Двете групи ще съчетаят своя опит, за да предложат решения за един вид складове за енергия, които ще гарантират надеждността на електрическите мрежи в отдалечени населени места и райони, където доставките на електроенергия са ограничени.

"Шнайдер" се занимава с енергиен мениджмънт на мрежи, а "Арева" е един от тримата световни лидери в ядрената енергетика, а през последните години интензивно работи в областта на използването на възобновяемата енергия.

"Арева" ще предостави за целите на разработката своето решение Greenergy Box™ за съхранение на енергия чрез електролиза и горивна клетка. Това устройство може да съхранява водород и кислород, получени чрез електролиза на вода по време на периоди на ниско търсене на енергия, което позволява производството на електроенергия в периоди на пикова консумация.

Тази технология е в експлоатация от 2011 г. в рамките на демонстрационна платформа за възобновяеми енергийни източници в Корсика, свързана към фотоволтаична соларна централа от 560 киловолта. Greenergy Box™ скоро ще бъде свързана към соларните панели (35 kW) на град Ла Кроа Валмер във френския департамент Вар.

От своя страна "Щнайдер Електрик" ще предостави своя опит в енергийния мениджмънт, за да се оптимизира интегрирането на възобновяемите енергийни източници в електропреносната мрежа.

Подписването на споразумението ще позволи на "Шнайдер Електрик" да затвърди позицията си на глобален специалист в енергийния мениджмънт, за да свърже всички играчи в интелигентната мрежа (smart grid).

Според Фредерик Абал, директор Енергетика на "Шнайдер", споразумението "ще създаде силно бизнес партньорство за внедряване на иновативно решение за съхраняване на енергия".

Луи-Франсоа Дюре, председател на "Арева – Възобновяеми енергийни източници", смята, че така двете компании ще съчетаят опит, знания и постижения в областта на управлението и съхранението на енергия.

Новото партньорство между "Арева" и "Шнайдер Електрик" се осъществява, след като през юни 2010 г. "Шнайдер" и "Алстом" (Alstom) придобиха преносната и разпределителната дейност на "Арева" за 2.29 млрд. евро. Според споразумението за консорциум, преносната дейност (около две трети от общия бизнес) е прехвърлена на "Алстом", а разпределителната (около една трета от бизнеса) – на "Шнайдер Електрик".

mediapool.bg