Кламер БГ - Бизнес новини: Френската "Алстом" се оплака от българското правосъдие

Френската "Алстом" се оплака от българското правосъдие

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 14:31ч.
Френската "Алстом" се оплака от българското правосъдие

Българското правосъдие отказва да защити интелектуална собственост на френската компания "Алстом", използвана незаконно за строежа на сероочистващи инсталации на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Това се оплакаха във вторник пред журналисти директорът по международни отношения Бертран Блез и отговарящият за екологичния бизнес на дружеството Гийом Жефроа. Те заявиха, че ще повдигнат въпроса отново пред Европейската комисия и това може да има тежки последици в бъдеще за електроцентралата, която трябва да покрива още по-големи екологични изисквания за дейността си.

Повод за реакцията на технологичния гигант е спорът му с китайско-италианския консорциум "Идреко-Инсигма", който през 2008 г. бе предпочетен пред "Алстом" за изпълнител на проекта по изграждане на сероочистваща инсталация на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". По-късно френската компания установява, че китайската "Инсигма", която обявява пред българското екоминистерство, че ще прави сероочистката по технология на италианската "Идреко", всъщност използва технология на "Алстом", която й е била предоставена срещу заплащане на лицензионни права през 2004 г.

През 2005 г. обаче китайците спират да си плащат лицензионните такси на французите и договорът за ползване на тази технология е прекратен. "Инсигма" обаче продължава да ползва ноу-хауто на "Алстом", заради което през 2010 г. е осъдена от арбитражен съд в Сингапур да плати обезщетение от 25 млн. долара. Също през 2010 г. след сигнал на "Алстом" до Брюксел, че в българската топлоцентрала се строи незаконно по нейна технология, Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проведе разследване, в резултат на което на ТЕЦ "Марица Изток 2" се спира както безвъзмездната помощ по програма ИСПА за 36 млн. евро, така и кредитиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Проектът, чиято стойност е 86 млн. евро, обаче продължава с пари на държавната топлоцентрала, въпреки че "Алстом" подава жалба и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради незаконното ползване на сероочистващата технология. Междувременно ТЕЦ "Марица Изток 2" прекратява договора си с "Идреко-Инсигма" заради забавено изграждане на инсталацията и некачествено изпълнение.

В крайна сметка през 2011 г. КЗК глобява консорциума да плати 150 хил. лв. в полза на държавата заради открадната технология, но според "Алстом" санкцията е несъизмерима със загубата на държавата на евросредства и я обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Съдът обаче отменя санкцията, което се обжалва пред Касационния съд и решението на ВАС е частично отменено, а КЗК налага през 2013 г. глоба от 100 хил. лв. Любопитно е, че ВАС подчертава, че разследването на ОЛАФ не може да бъде пренебрегнато, но в същото време не се съобразява него, коментира Жефроа. Според него противоречивите становища на съда са объркващи и нелогични.

Френската компания обаче не се отказва и отново обжалва глобата от 100 хил. лв. за "Идреко-Инсигма" и дори представя нови доказателства пред ВАС, че в държавната ТЕЦ незаконно се ползва нейна технология. Съдът обаче отказва да ги приеме, обясни Жефроа. Той показа пред журналистите сравнителни разпечатки от използвания от французите софтуер и този в "Марица Изток 2" за управление на сероочистващата система, които са напълно идентични като подредба на контролираните вещества. Друго доказателство е пълно съвпадение на техническите чертежи на изпълнението на комина за пречистване на димните газове от изгарянето на въглищата. Италианските специалисти, поименно посочени в офертата за изпълнители на технологията, която е уж на "Идреко", пък в спецификациите по изграждането са подменени от китайски. Това е нарушение на договора, заяви Жефроа.

ВАС обаче отказва да приеме тези доказателство и сега на 21 януари ще има ново заседание на тричленния му състав, който трябва да реши как да продължи случая, обясни Емил Емануилов, адвокат на "Алстом".

И Жефроа, и Блез недоумяват как за пет години българската държава не е предприела никакви действия по техния казус и припомнят, че след разследването на ОЛАФ, което е обхванало търг с участието на "Идреко-Инсигма" и в Румъния, в Букурещ са взели решение да не се подписва договор с консорциума. През 2011 г. пък Европейската комисия поставя "Инсигма" в черния списък с компании, които не се допускат до участие в процедури за проекти, финансирани от Брюксел, ЕБВР и Европейската инвестиционна банка. На практика се оказва, че китайците ползват откраднатото ноу-хау само в своята държава, у нас и в Чили.

"Алстом" обяви, че засега не смята да завежда съдебни дела срещу самата ТЕЦ "Марица Изток 2" за това, че експлоатира незаконно нейна технология. По думите на Жефроа компанията дори не претендира за изплащане на обезщетение зарази откраднатото ноу-хау, а само да се признае, че сероочистките са правени по техен дизайн и да им се платят 4 млн. долара за лицензионните права.

Дружеството е готово да предостави безвъзмездно на въглищната централа и лиценз за сероочистващата технология, който ще й трябва при бъдещо модернизиране на системата, което ще се наложи още от 2016 г. Тогава влизат в сила новите изисквания на Европейската комисия за двойно намаляване на изхвърляния от горивните инсталации серен двуокис. В момента са разрешени емисии от 400 милиграма на куб. м.

Ако няма лиценз от "Алстом", държавната термоцентрала ще има проблеми с изпълнението на тези изисквания. Друг е въпросът, че в момента изградената от китайско-италианския консорциум система не работи достатъчно качествено, а французите са готови да подобрят това при законно уреждане на интелектуалните им права.

"Това не е толкова въпрос на бизнес, колкото въпрос на право", заяви Бертран Блез. Той обясни, че евентуално спечелване на делото няма да им донесе обезщетения, а ще е крачка напред в прекратяването на подобни кражби на интелектуална собственост. Годишно "Алстом" влага по 700 млн. евро за научно-изследователска и развойна дейност и се бори за легалното ползване на своите разработки.

Компанията заяви, че ще се бори докрай за защита на правата си в ТЕЦ "Марица Изток 2" и пред Европейската комисия.

mediapool.bg