Кламер БГ - Бизнес новини: Фонд "Земеделие" ще финансира коне, а не лимузини за селски туризъм

Фонд "Земеделие" ще финансира коне, а не лимузини за селски туризъм

Бизнес

|
Ср, 02 Апр 2014г. 13:53ч.
Фонд "Земеделие" ще финансира коне, а не лимузини за селски туризъм

Фонд "Земеделие" ще финансира проекти за купуване на коне, например, вместо на скъпи лимузини за развитие на селския туризъм. Това става ясно от отговора на фонд "Земеделие" във връзка с одобряването на проектите по двете затлачени мерки.

Близо година държавният фонд не може да вземе решение кои проекти да финансира. Липсата му стана повод за спекулации в медиите, че ще се финансират скъпи лимузини, самолети и яхти за селски туризъм с по 200 000 евро.

"Важно е да отбележим, че към момента фонд "Земеделие" не е одобрявал проекти за покупка на лимузини, подадени през миналогодишните приеми", се казва в отговора до Mediapool. В него е посочено, че няма да има възможност за купуване на скъпи коли. Причината е решение на фонда и на Министерството на земеделието за намаляване на субсидията по двете мерки до 47 хил. лв. с ДДС. "Реално субсидията покрива 70% от този разход, като останалите 30% се покриват от кандидата. След приспадане на ДДС реално за закупуване на автомобил субсидията се ограничава до около 27 хил. лв.", е посочено в отговора.

Така на практика се ограничават опитите за каквито и да е злоупотреби с европейски средства, посочват от фонд "Земеделие". Според тях, ако кандидатите искат да си купят скъпа кола, ще трябва да доплатят със собствени средства.

Ново удължаване на срока

Въпреки че проектите по двете мерки трябваше да са одобрени в края на август, ако се спазваше срокът от 3 месеца, както е по нормативните документи, сега новият срок е краят на месец април, става ясно от отговора на държавен фонд "Земеделие".

През март министърът на земеделието Димитър Греков заяви, че е дал срок на фонд "Земеделие" да класира подадените 1217 проекта по двете мерки до края на март.

С новото удължаване не остава време за изпълнение на проектите, които не са за купуване на транспортни средства, защото тяхното изпълнение трябва да приключи най-късно до 15 юли 2015 г.

Над 71 млн. евро за къщи за гости, автомивки, цехове и техника

Бюджетът по двете мерки (311 и 312) е над 71 млн. евро. С тях може да се направят автомивки, малки цехове и къщи за гости. Допустимо е и купуването на транспортни средства, стига те да допринасят за развитието на предложения туристически обект.

"Възможно е и купуването на коне за неземеделска дейност, на машини, оборудване, софтуер и специализирана техника", е посочено в отговора на фонд "Земеделие".

В периода на прием 13-31 май 2013 г. за разнообразяване към неземеделски дейности (мярка 311) са подадени 724 проекта, като бюджетът на мярката е 46 млн. евро. Одобрениeто на проектите и сключването на договори ще приключи до края на април 2014 г. Кандидатите могат да получат до 70% от одобрените от фонда разходи в проектното предложение, но не повече от 200 000 евро.

Кандидатите за подкрепа за създаване и развитие на микрoпредприятия (мярка 312) са 493, като те са подали проектите си през май 2013 г. Бюджетът на тази мярка е 25.5 млн. евро, като финансирането е същото като предишната – до 200 000 евро на проект.

Разликата между двете мерки е в допустимите получатели на средствата. По мярка 311 това са регистрирани земеделски производители или тютюнопроизводители, а по мярка 312 е за микропредприятия.

mediapool.bg