Кламер БГ - Бизнес новини: Финансовият министър увери, че вече няма концентрация на държавни пари в една банка

Финансовият министър увери, че вече няма концентрация на държавни пари в една банка

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 15:07ч.
Финансовият министър увери, че вече няма концентрация на държавни пари в една банка

Финансовият министър Петър Чобанов увери в сряда, че разпределението на парите на дружествата с държавно участие в търговските банки "е все по-голямо".

Пред журналисти той каза, че "няма финансова институция, която към края на 2013 година да държи над 18 процента от парите на държавни предприятия".

"Първата банка в този списък е с около 17 процента държавни пари, втората е с 16 процента, третата е с 10 процента", посочи министърът, без да обявява имената на банките.

Според данните, с които министърът разполага, "най-голямата експозиция на дружествата в енергетиката към една банка е намаляла три пъти".

"От 66 процента към една банка към 31 март 2013 г. до 21 процента - към края на 2013 година", посочи Чобанов.

Миналата година по време на служебното правителство на Марин Райков бе приета наредба, с която дружествата с държавно участие над 50% и с активи над 3 млн. лв. са задължени да държат не повече от 25% от средствата си в една търговска банка, а самият избор на банка трябва да става на конкурентен избор.

Наредбата бе приета, след като се оказа, че в една банка - Корпоративна търговска банка - има концентрация на средства от държавни дружества,

което може да се приеме за държавна помощ. Целият енергиен сектор държеше парите си в КТБ, което по груби сметки бе около 600 млн. лв. Тези информации, които самата банка не потвърди, настроиха негативно общественото мнение.

Изпълнението на наредбата се посрещна с неохота от дружествата, банките и правителството на БСП и ДПС. близо година след влизането й в сила все още се провеждат процедури за избор на банки. Самият премиер Пламен Орешарски не скри скептицизма си от ефекта на наредбата, като неотдавна коментира пред журналисти, че всъщност държавните фирми са ощетени и имат "пропуснати ползи". Той поясни, че се е наложило те да развалят договори с банки и както при всеки развален договор, "винаги се плаща неустойка от некоректната страна".

"Ако това обаче ще успокои духовете, е добре да се направи", заяви тогава премиерът и отбеляза, че "всяко нещо си има цена".

mediapool.bg