Кламер БГ - Бизнес новини: Финансовият министър призна, че ще има проблеми с отмяната на единната сметка

Финансовият министър призна, че ще има проблеми с отмяната на единната сметка

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 16:41ч.
Финансовият министър призна, че ще има проблеми с отмяната на единната сметка

Финансовият министър Петър Чобанов призна, че отмяната на единната сметка за данъчни плащания от Конституционния съд ще доведе до проблеми. Във вторник съдът прие тълкувателно решение, с което обяви въведената преди една година единна сметка за противоконституционна заради това, че парите за данъци и осигуряване постъпват в една обща сметка и след това отиват приоритетно за покриване на най-старите задължения на данъкоплатеца, като така се нарушават осигурителните права на гражданите.

В четвъртък Чобанов каза пред журналисти, че "ситуацията с единната сметка не е благоприятна като развитие в момента".

"Направихме промени в единната сметка, така че тя наистина да заработи и в момента бизнесът да няма критики към единната сметка, които имаше от началото на функционирането й до средата на миналата година", обясни Чобанов.

"Но решението на Конституционния съд е факт, мислим в две основни направления, като запазваме част от философията на единната сметка. Тези направления, възможностите, които разглеждаме към момента, ще бъдат обсъдени с бизнеса още в началото на следващата седмица, тъй като е необходимо да се чуе и мнението на бизнеса", продължи министърът.

"Комуникацията е важна за нас. Това е запазване на една сметка с четири подсметки или разделянето на единната сметка на четири сметки, като вътре във всяка от тях се запази философията за погасяване на задълженията”, посочи още Чобанов. Според така наречената философия с постъпилите вноски ще се погасяват най-напред най-старите задължения по данъка или осигурителната сметка.

"Изготвени са законодателни промени, за които имаме разбирането на председателя на Народното събрание Михаил Миков да бъдат внесени в срок. В момента се подготвят и необходимите промени в софтуера, в техническата инфраструктура, за това бързо и безболезнено да направим на практика този преход. Проблемът съществува наистина, ще поговорим с бизнеса и мисля, че следващата седмица решението ще е изкристализирало, ще представим повече подробности и ще преминем към осъществяването му”, каза Чобанов.

За да се приемта нормативно необходимите промени, така че да се използват положителните страни от единната сметка и да се удовлетворят изискванията на КС, трябва бързо да се направят законодателни промени. Решението на КС ще се публикува в двуседмичен срок и три дни след това влиза в сила, тоест след 18 дни най-много единната сметка отпада и или се връща старото положение на разделни сметки, или влиза в сила ново положение, което междувременно трябва да бъде прието.

mediapool.bg