Кламер БГ - Бизнес новини: Финансовият министър обяви : За Великден и чиновниците с бонуси

Финансовият министър обяви : За Великден и чиновниците с бонуси

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 12:01ч.
Финансовият министър обяви : За Великден и чиновниците с бонуси

Бонусите, които държавните служители получават към заплатата си веднъж на тримесечие, ще бъдат раздадени предсрочно през април, съобщи в четвъртък в Пловдив финансовият министър Петър Чобанов.

Причината за по-ранното раздаване е, че държавата иска така да подпомогне чиновниците да посрещнат Великденските празници.

Все още не е ясно дали допълнителните възнаграждения ще бъдат дадени с мартенските или с априлските заплати.

Чобанов обясни, че още няма разчети какви суми ще бъдат раздадени в отделните институции. “Размерът на бонусите ще зависи както от реализираните икономии от фонд “Работна заплата”, така и от атестациите на чиновниците”, поясни министърът.

Проверка на "Труд" по различни държавни ведомства е установила, че не навсякъде чиновниците ще вземат допълнителни възнаграждения. Такива ще бъдат раздадени във финансовото министерство, в социалното още се правят изчисления и няма решение за премиите, икономическото се чуди по какъв нормативен документ може да раздаде допълнителни суми. В регионалните здравни инспекции няма да има бонуси, там не са правени увеличения на възнагражденията и не са давани добавки от 2012 г.

По груби сметки бонусите ще са между 50 и 150 лева на служител.

Всъщност така наречените бонуси, за които говори министър Чобанов, са част от възнаграждението на чиновниците, което се състои от основна заплата плюс бонус за добре свършена работа. Основната заплата е 70%, а допълнителното възнаграждение е до 30%. Тази схема на заплащане бе въведена от предишния финансов министър Симеон Дянков като стимулираща чиновниците да се стараят да работят по-добре. Допълнителното възнаграждение се изплащаше веднъж на тримесечие.

Тази система на заплащане не бе посрещната радушно, защото при нея остана субективният фактор при определяне на размера на заплащането. Служители и сега са убедени, че така наречените бонуси ще са "на калпак".

В Пловдив Петър Чобанов обясни, че преди Великден ще бъдат раздадени и обещаните добавки за пенсионерите. Техният размер е според пенсията и варира от 40 лева за хората с най0ниски пенсии до 20 лева за "заможните пенсионери" с пенсии над 251 лева.

mediapool.bg