Кламер БГ - Бизнес новини: Финансовият министър не вижда основания за паника за изпълнението на бюджета

Финансовият министър не вижда основания за паника за изпълнението на бюджета

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 16:26ч.
Финансовият министър не вижда основания за паника за изпълнението на бюджета

Няма нужда от актуализация на бюджета и от спешни планове за спасяване на държавата, обяви финансовият министър Петър Чобанов пред БНР във вторник. Поводът за коментара му беше предупреждението на Европейската комисия от предния ден за неподплатен оптимизъм на правителството за по-висок ръст, за ръст на сенчестата икономика и неефективна борба с корупцията и безработицата. По същото време от ГЕРБ и Реформаторския блок предупредиха, че държавата върви към пълен фалит, а дупката в бюджета е 10 млрд. лв. От блока дори поискаха президентът спешно да свика КСНС.

"Свидетели сме на истерично говорене, което е затворено в рамките на политическите спекулации, като отново има профанизирано говорене за "дупка" в бюджета", каза във вторник министър Чобанов. По думите му "категорично няма основание да се смята, че ни чака фалит на държавата".

По същото време на нарочна пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя, че състоянието на държавата е "катастрофално" и посочи като виновни за това управляващите. Пред БНР и ръководителят на Лабораторията за управление на риска и бивш премиер Иван Костов изрази притеснение от силното изоставане в приходната част. Той предупреди, че ще се наложи актуализация на бюджета и по-добре тя да се направи сега, отколкото по-късно да се реже "на парче".

Продължавайки задочната размяна на позиции, Петър Чобанов призна пред БНР, че "фискалната политика поражда рискове, но е важно как те се управляват" и изключи "гръцки вариант" за България, прогнозиран от Мартин Димитров от Реформаторския блок ден по-рано.

Нов "прочит" на фискалния резерв

Финансовият министър представи коренно различен прочит на числата от изпълнението на бюджета. Чобанов отчете фискален резерв от 6 млрд. лв. към края на април и посочи, че през февруари 2013 г. фискалният резерв е бил 3.9 млрд. лв. и то след пускане на спешна извънредна емисия дълг. "Тогава имаше основание да се притесняваме, но сега не е така", каза Чобанов.

Той обаче премълча, че 900 млн. лв. са невъзстановени суми от Еврокомисията, и така реално фискалният резерв излиза 5.1 млрд. лв. Освен това теглената извънредна емисия дълг през февруари миналата година беше с цел да се платят по-рано на земеделците субсидиите, преди Брюксел да ги е превел.

Според финансовия министър дефицитът от 864 млн. лв., който е отчетен в края на април, има логично обяснение и е свързан с увеличението на капиталовите разходи и усвояването на евросредствата. Чобанов обясни, че 514 млн. лв. повече са разходите по еврофондовете. "Тази година отпадна препоръката за ускорено усвояване на евросредствата и това е показателно за нашите усилия в тази област", посочи той

Въпреки острата критика на ЕК и на опозицията, Чобанов е доволен от приходите

"Колко пъти казахме на Пламен Орешарски, че приходните агенции, Агенция "Митници”, особено данъчни не работят, не събират приходи, което автоматично ги препраща към сивия сектор. На какъв език още да му го кажем”, заяви във вторник Бойко Борисов. Към 30 април се наблюдава трайна тенденция за влошаване на приходите, увеличаване на разходите и на дефицита, присъедини се към думите му депутатът Менда Стоянова, която бе шеф на бюджетната комисия в предишния парламента. За 4 месеца дефицитът е изразходван 60 на сто, разходите продължават да растат, правителството води България към срив, коментира тя.

Според Стоянова препоръките си ЕК казва, че управляващите се отказват от реформи или има връщане назад в тези области, в които все пак е имало такива. Тя отбеляза бодряшкия оптимизъм на правителството за оживяване на икономиката. Финансовият министър се заблуждава за състоянието на страната, заяви тя.

От своя страна Иван Костов поясни, че изоставането е в основните постъпления от ДДС и акцизите.

"Това, което върви като изпълнение и през април точно повтаря прогнозата, която нашата лаборатория даде в края на миналата година. Направихме прогноза, че приходите няма да бъдат изпълнени с 1.2- 1.5 млрд. лева. Правителството би трябвало сега след изборите, да актуализира своя бюджет, за да не се налага да реже "на парче". Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни", каза пред БНР Костов.

Според него основната причина да се стигне до намаляващи приходи е, че прогнозата за растежа, включително и коригираната, е успокоило финансовото министерство и то е предвидило "много високо изпълнение на реалния бюджет, което няма как да се стигне".

"Може да се мине и без актуализация, но това упражнение ще бъде много болезнено, защото в края на годината ще трябва да се отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин", заяви бившият лидер на ДСБ.

На всички критики за лошата събираемост Петър Чобанов отговори с похвала за работата на двете приходни агенции - НАП и Агенция "Митници" и дори обяви, че няма да прави рокади в тях, въпреки тиражираните слухове, че директорът на митниците Павел Тонев вероятно ще бъде сменен.

Финансовият министър все пак обясни слабите приходи от ДДС с дежурната хвалба как държавата редовно връща данъка на коректните фирми, а не го задържа, "както правеха от ГЕРБ". Той похвали и Агенция "Митници", че през второто полугодие на 2013 г. е събрала 630 млн. лв. повече приходи от първото полугодие на годината. Освен това митниците, заедно с МВР, от началото на годината са задържали над 2.5 тона наркотици и прекурсори, а това е много повече от задържаното количество за минали години, отбеляза Чобанов.

mediapool.bg