Кламер БГ - Бизнес новини: Фермери получават 40 млн. лв. за хуманно угояване на свине и птици

Фермери получават 40 млн. лв. за хуманно угояване на свине и птици

Бизнес

|
Пон, 07 Апр 2014г. 17:11ч.
Фермери получават 40 млн. лв. за хуманно угояване на свине и птици

От 14 до 30 април свинеферми и птицеферми ще могат да кандидатстват пред Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за получаване на помощи за хуманно отглеждане на животните, след като ведомството реши да отпусне за целта 40 млн. лв. Сумата е първият транш за фермерите като двата сектора ще си я поделят поравно.

Помощта се отпуска на земеделски производители, поели петгодишен ангажимент за хуманно отношение на свине или птици, съобщиха от ДФЗ в понеделник.

Заявленията за финансиране могат да се подават в областните дирекции на фонда по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и предоставяне на първия транш от помощта е до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието, обясниха от ДФЗ. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна.

Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФЗ.

mediapool.bg