Кламер БГ - Бизнес новини: Фермерите ще могат да предлагат повече продукция директно на пазара

Фермерите ще могат да предлагат повече продукция директно на пазара

Бизнес

|
Ср, 30 Апр 2014г. 17:42ч.
Фермерите ще могат да предлагат повече продукция директно на пазара

С промяна в Наредба №26 на Министерството на земеделието и храните селскостопанските производители ще могат да изнасят законно по-.големи количества от продукцията си направо на пазара.

Според промените в наредбата земеделските стопани вече ще могат да продават продукцията си не само в административна област, в която е разположен животновъдният им обект, а и в съседна. Увеличават се количествата сурово козе, овче и биволско мляко, които може да се предлагат на пазара.

При стопаните, които имат до 50 животни, количеството се повишава от 35 на 60 процента от месечния млеконадой, а при 50-100 животни - от 30 на 50 на сто. За над 100 животни повишението е от 20 на 40 процента от месечния млеконадой.

Увеличава се и количеството на останалите храни, попадащи в наредбата, както следва: яйца от 500 на 1000 броя седмично, прясна и охладена морска и сладководна риба - от 2000 кг на 5000 кг годишно.

В Наредбата са включени текстове за мобилна мандра, в която могат да се преработват само козе, овче и биволско мляко. За да се улесни работата на стопаните, се дава възможност зреенето и съхранението на продукти, произведени в мобилната мандра, да се извършват и в други помещения, разположени във фермата или извън нея.

Сред новостите е и въвеждането на изисквания за мобилна хладилна витрина, която представлява подвижен обект за продажба на храни, чиято конструкция е подвижна и позволява да бъде преместена и позиционирана на друго място. Тя следва да бъде регистрирана по чл. 12 от Закона за храните.

Важна промяна е разширяването на обхвата на наредбата, като се включват пчелни продукти - восък, цветен пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице.

mediapool.bg