Кламер БГ - Бизнес новини: Фермерите ще избират реда за облагане на доходите им през 2014 г.

Фермерите ще избират реда за облагане на доходите им през 2014 г.

Бизнес

|
Вт, 07 Ян 2014г. 18:55ч.
Фермерите ще избират реда за облагане на доходите им през 2014 г.

През тази година селските стопани, които са регистрирани като земеделски производители и също така по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), ще имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" във вторник.

Приходите от селскостопанска дейност през 2014 г. ще се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец, само ако земеделският производител избере този ред на облагане. Това трябва да стане с подаване на декларация до края на януари 2014 г. Ако такава не бъде внесена в териториалната дирекция на Националната агенция по приходите, доходите на фермерите получени след 1 януари 2014 г. ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно-определените разходи (60 или 40 на сто в зависимост от вида на произвежданата продукция).

Допълнителна информация за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски земеделските производители могат да получат на цената на градски разговор от цялата страна на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

mediapool.bg