Кламер БГ - Бизнес новини: Условие за новата спогодба с Турция за превозите е 5-6 хил. разрешителни повече

Условие за новата спогодба с Турция за превозите е 5-6 хил. разрешителни повече

Бизнес

|
Пет, 21 Фев 2014г. 14:51ч.
Условие за новата спогодба с Турция за превозите е 5-6 хил. разрешителни повече

Българското условие за подписване на нова спогодба с Турция за международните превози е увеличаването с 5-6 хиляди броя на разрешителните за наши превозвачи, извършващи курсове от и за трета страна. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от агенция "Фокус" в петък.

Той увери, че новият документ, заменящ споразумението от 1977 г., ще бъде широко обсъден с браншовите организации и в парламентарната транспортна комисия преди да бъде подписан.

Подписването на нова спогодба за международните превози на стоки и пътници между София и Анкара бе договорено в понеделник след продължила над шест часа среща между Папазов и турския му колега Лютфи Елван заради станалите дежурни проблеми с разрешителните за преминаването на камиони на двете страни през територията на другата.

"Тази услуга представлява износ на транспортна услуга от територията на Турция, така че колегите имаха претенции. Те поставиха много въпроси как ще се третира този въпрос. Мисля, че сме намерили детайлите вече", каза Папазов.

На 4 март ще има нови разговори по въпроса и по думите на транспортния министър

българската страна няма да отстъпва от исканията си за увеличаването на контингентите от разрешителни, които ще бъдат от и за трета страна, както и отпадане на прелегализирането на превозите.

Двете страни са се разбрали българската електронна система да има автоматичен четец, който вкарва директно цифрите от разрешителното и оставя всички данни. Разрешителните ще бъдат с баркод и ще има автоматичен четец и в тяхната система, за да не се допускат грешки, обясни Папазов.

mediapool.bg