Кламер БГ - Бизнес новини: Унгарският парламент одобри руският заем за строежа на АЕЦ "Пакш"

Унгарският парламент одобри руският заем за строежа на АЕЦ "Пакш"

Бизнес

|
Четв, 06 Фев 2014г. 19:57ч.
Унгарският парламент одобри руският заем за строежа на АЕЦ "Пакш"

Парламентът на Унгария одобри в четвъртък споразумението с Русия за изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Пакш", предоставяйки за целта заем от 10 млрд. долара, предаде Асошиейтед прес.

Споразумението, подписано в средата на януари по време на среща в Москва на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин, предвижда руската корпорация "Росатом" да построи два блока от 100-1200 МВ на територията на единствената унгарска АЕЦ, която се намира на 100 км от Будапеща. Русия ще предостави на Унгария заем до 10 милиарда евро, равняващ се на около 80 на сто от разходите за строителство.

Сделката получи зелена светлина от депутатите от управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик. Повечето леви депутати гласуваха против при вот 256:29.

Правителството твърди, че разширяването на АЕЦ "Пакш", която осигурява около 40 процента от електроенергията в Унгария, ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранните източници.

В същото време обаче се засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси, като се има предвид че Унгария вече получава по-голямата част от природния газ и петрола си от Русия, отбелязва АП.

mediapool.bg