Кламер БГ - Бизнес новини: Умни електромери намаляват кражбите на ток в Югоизточна България

Умни електромери намаляват кражбите на ток в Югоизточна България

Бизнес

|
Вт, 04 Фев 2014г. 17:20ч.
Умни електромери намаляват кражбите на ток в Югоизточна България

До края на 2016 г. доставчикът на ток в Югоизточна България – ЕВН, ще вложи 68 млн. лв. в подмяната на сегашните електромери с 373 хиляди уреда с дистанционно отчитане, които при опити за манипулация веднага сигнализират дружеството, енергоефективни са и при пълната либерализация, която трябва да се случи у нас през 2015 г., ще позволят предлагането на повече от сегашните дневна и нощна тарифа. Това съобщиха пред журналисти от компанията, която вече е инсталирала 109 хиляди такива умни електромери на свои клиенти.

Голяма част от вече сложените модерни уреди се намират в сгради в Пловдив, които са топлофицирани от друго дружество на австрийската компания у нас - "ЕВН Топлофикация Пловдив". Целта е по-голяма синергия и икономии при отчитането на потреблението на парно и ток. Другите места, където са инсталирани електромерите с дистанционно отчитане, са регионите, където има регистрирани най-много кражби на електроенергия и това води до сериозни загуби на дружеството, които после трябва влязат в цените на тока.

През тази и следващите две години ще продължи монтажът на уредите в Пловдив, Стара Загора, Сливен и Бургас. Само през 2014 г. ще бъдат сложени 124 хил. броя съоръжения за 23.5 млн. лв., обясни Илина Стефанова, директор "Енергийна политика и околна среда“ в ЕВН.

Регионалният мениджър на компанията Йорг Золфелнер се пошегува, че и тази година един от акцентите в дейността на компанията ще е съдействие на проверяващите органи.

От 2006 г. досега електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВН са проверявани всяка година – без 2008 г., от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която в началото на януари отново обяви, че ще прави одит на трите електроразпределителни дружества. Ежегодни проверки прави Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, приходната агенция е пропуснала да влезе в дружествата през 2006 и 2012 г. и в момента отново е на проверка. Дори прокуратурата през миналата година влезе в дружеството. Антимонополната комисия също е подминала ЕВН само през 2007 г., а за тази година още не се знае дали ще предприеме проверка. Икономическата полиция, НОИ, екоинспекцията и трудовата инспекция също редовно пращат проверяващи, а сега митниците инспектират дали компанията си е платила надлежно в хазната дължимия за 2013 г. акциз върху електроенергията в размер на 1.2 млн. лв.

След като през 2010 г. тогавашният премиер Бойко Борисов прати служители на ДАНС в тримата доставчици на ток, сега отново представители на агенцията за национална сигурност са в ЕВН. В момента проверка прави и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Общо шест паралелни проверки извършват сега държавните органи в ЕВН. "В момента 22-ма поверяващи от различни институции са в дружеството, очакваме и още скоро ще трябва да им отстъпим кабинетите си, за да работят те по одитите си“, пошегува се Золфелнер.

Дружеството е изчислило, че само за проверките, които очаква през тази година, негови служители ще трябва да положат над 10 хил. часа работа за инспектиращите органи. По исканите на хартия справки компанията ще трябва да използва 1.25 млн. броя листи или 6.25 тона хартия, което се равнява на отсичането на 110 дървета на възраст около 40 години. Отделно за проверките компанията си плаща такси, които през 2014 г. ще са 70 хил. лв.

"Много моля, да има окончателна оценка за работата на ЕВН в България, а не постоянно да се правят едни и същи проверки за едни и същи периоди, които са приключили с констатации, че няма нарушения в дейността ни“, призова Золфелнер. Според него това създава излишно напрежение и сред самите потребители, на които с тези послания се внушава, че компанията работи зле. Отделно тези информации влияят негативно на бизнеса на австрийския инвеститор у дома, а излиза, че всички нови проверки нямат респект към констатациите на предишните одити.

mediapool.bg