Кламер БГ - Бизнес новини: Ултиматумът към ЕРП-ата "парите или лицензите" е гарниран с глоби по 1 млн. лв.

Ултиматумът към ЕРП-ата "парите или лицензите" е гарниран с глоби по 1 млн. лв.

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 20:27ч.
Ултиматумът към ЕРП-ата "парите или лицензите" е гарниран с глоби по 1 млн. лв.

След като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди ултиматума на министър Драгомир Стойнев към трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) да платят на "Националната електрическа компания" (НЕК) 318 млн. лв. дължими суми, от ЕВН съобщиха, че са направили "жест" и са превели по сметката на държавната компания 32 милиона лева краткосрочно финансиране. Това заяви на специална пресконференция председателят на Управителния съвет на дружеството Йорг Золфелнер, който подчерта, че така участват в осигуряването на ликвидност за закъсалата НЕК. От ЧЕЗ съобщиха, че още в понеделник са превели дължими 8.072 млн. лв. на НЕК, а до края на месеца предстоят още две плащания. "Енерго-Про" също обявиха, че са платили предишния ден 8.161 млн. лв. и ще има още два превода до края на март.

От НЕК обаче обявиха, че не могат да приемат получените от ЕВН 32 млн. лв., тъй като в платежното нареждане за сумата пишело, че е за "префинансиране", което означавало заем. Следвайки закона, компанията не можела да приеме това плащане. Освен това парите били малка част от размера на задължението на "ЕВН Електроснабдяване" към НЕК, а плащанията на ЧЕЗ и "енерго-Про" били по текущи фактури и не уреждали въпроса с прихванатите суми. Държавната компания продължава да смята, че задълженията на трите ЕРП ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно дадените от ДКЕВР още миналата седмица указания.

По думите на Золфелнер НЕК дължи на ЕВН 144 млн. лв. за купувания ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и отделно са прихванати 104 млн. лв., дължими от НЕК.

Парите или лицензите?!

По-рано през деня регулаторът потвърди намерението да започне процедура по отнемане на лицензите на трите ЕРП -та, ако не преведат на НЕК прихванатите 318 млн. лв. от свои плащания към държавната фирма, която от своя страна има да им плаща за зелената електроенергия.

Освен това на ЕВН и "Енерго-Про" са наложени максималните по закон санкции от 1 млн. лв., а с подобна глоба ще се сдобие и ЧЕЗ до края на седмицата. Председателят на ДКЕВР Боян Боев даде да се разбере, че наказанията са именно заради прихващането на сумите. Санкциите обаче може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС), което ЕВН обяви, че ще направи.

Регулаторният шеф каза още, комисията ще реши в сряда на закрито заседание дали да премине към отнемане на лицензите на ЕРП-тата, според това дали са платили исканите от тях пари. Срокът, поставен от енергийния министър Стойнев, е 18 март.

Шефът на ДКЕВР призова ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да включат всичките си разходи в новите ценови предложения, които трябва да внесат до края на март. Боев не се ангажира дали предявените разходи ще бъдат признати и дали това би довело до поскъпване на тока, чиято цена през 2013 г. бе свалена два пъти с по около 5 процента и трети път нощната тарифа с 10 процента, а дневната – с 1 на сто.

Станишев нарече ултиматума на Стойнев "правилна и справедлива политика”

Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече "правилна и справедлива политика” ултиматума на съпартиеца му Драгомир Стойнев към ЕРП-тата. "Това, което прави много последователно и министерството, и ръководството на БЕХ и на НЕК, е да възстанови балансите и ефективността на сектора, да овладее негативните тенденции, които бяха налице, които са изключително тежки и никой не си затваря очите за това и наред с това да защити интересите на държавата и на потребителите. Това е правилна и справедлива политика”, заяви Станишев на пресконференция във вторник.

Според данните, изнесени от ресорния министър Стойнев, трите ЕРП-та дължат на НЕК близо 320 млн. лв., след като спрели да плащат задълженията си, за да компенсират, по думите му – своеволно, загубите си. През миналата година дружествата бяха принудени два пъти да намалят цената на тока за битовите потребители.

"Защитават се интересите на държавата, за това чрез промени в закона се даде възможност ДКЕВР да вземе решения в полза на гражданите”, заяви Станишев и напомни, че още в началото на сегашното управление били изнесени "стряскащи данни” за състоянието на НЕК.

Жест на добра воля, но претенциите на ЕРП-тата остават

Золфелнер обяви, че преводът е за 32 млн. лв., просто защото ЕВН няма повече в момента. Той определи плащането като жест на добра воля и заяви, че компанията не се отказва от своите права относно вземанията се от НЕК, която към момента продължава да дължи на ЕВН 144 млн. лв.

Представителят на австрийската компания припомни, че след промяна на методиката за компенсиране на разходите за закупуване на енергия от ВЕИ през юли 2012 г., ДКЕВР е дала право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕРП-тата са платили на зелените централи за изкупувана от тях енергия. Така разходите на "ЕВН Електроснабдяване" за периода от тогава фактурира на НЕК 248 млн. лв., от които обаче е получила само част. Отмяната на тази методика от ВАС връща старото положение и на това основание дружеството си прихваща от своите плащания към НЕК 104 млн. лв.

Практиката за поддържане на дължими средства е законоустановена в целия Европейски съюз, подчерта Золфелнер.

Той припомни още, че ЕВН води дело срещу България в арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон именно заради тези невъзстановени разходи за зелен ток от страна на НЕК.

Писма до ДКЕВР и НЕК без реакция от година и половина

Йорг Золфернер каза също, че неговата компания от 1 юли 2012 г. досега е написала 105 писма, от които 51 до ДКЕВР, а останалите до други държавни институции, относно проблема. Компанията многократно е представяла пред регулатора тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на ЕРП-тата, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими.

Въпросът бе поставян и пред всеки от шестимата нови председатели на ДКЕВР и седмината нови изпълнителни директори на НЕК за последните 20 месеца, каза Йорг Золфелнер.

От ЧЕЗ обявиха, че "една от причините за сложната ситуация в сектора остава нерешеният въпрос за компенсирането на разходите на крайните снабдители за закупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от ВЕИ и когенерации". Това решение е изцяло в компетенциите и правомощията на независимата ДКЕВР, допълва в официално съобщение компанията. Тя също обясни, че е поискала от комисията да включи в цените на тока разходите за зелена енергия в заявлението от средата на миналата година, когато бе второто поевтиняване на тока.

Искане от ЧЕЗ за кредит виси без отговор от регулатора девет месеца

В изпълнение на лиценза си и за да се предотвратят възможни усложнения в сектора, на 8 юли 2013 г. “ЧЕЗ Електро България“ официално е поискало от ДКЕВР да одобри процедура по избор на банка за теглене на кредит за оборотно финансиране, за да купува преференциалната енергия, съобщиха от компанията. И досега обаче регулаторът не е дал становище. Междувременно "ЧЕЗ Електро" приключва 2013 г. със загуба от 16.4 млн. лв.

На 10 февруари т.г. ЧЕЗ е поискала от ДКЕВР да даде указания на НЕК да върне на снабдителното дружество всички дължими суми за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство. Междувременно компанията е изпратила поредица от писма до НЕК с искане да си плати сумите, последното от които е в края на миналия месец.

Доставчикът за Западна България изразява безпокойството си от публично отправените обвинения, които, макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат съществено негативно влияние върху акциите на двете дружества на ЧЕЗ в България, които се предлагат на фондовата борса. През 2013 г. ценните книжа на ЧЕЗ у нас паднаха след като в началото на годината срещу компанията започна процедура по отнемане на лиценза й от тогавашния състав на ДКЕВР, която в края на лятото бе прекратена, заради липса на достатъчно основания за прилагането на тази крайна мярка.

"Загрижени сме за създалата се ситуация. Проблем в енергийния сектор съществува и ние нееднократно сме сезирали писмено и устно компетентните органи, Очакваме възникналия проблем да се реши конструктивно, професионално и прозрачно при пълна равнопоставеност на всички участници в процеса“, коментира регионалният мениджър на ЧЕЗ Петър Докладал.

Според компанията създалата се ситуация рефлектира върху всички участници във веригата производство-пренос-разпределение- снабдяване. Декапитализирането на крайните снабдители би се отразило негативно на стабилността на цялата енергийна система на България и всички потребители, посочва се още в съобщението на чешката ЧЕЗ.

Снабдителите не могат да изиграят ролята на бушон, пазещ отрасъла

От "Енерго-Про" още в понеделник казаха, че прихващането на дължими от нея суми към НЕК не е незаконно и ако не е била задържала 46.3 млн. лв. от парите, е нямало да може да осъществява дейността си.

В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че държавата може да си върне ЕРП-тата и имала пари за целта. 67 на сто от електроразпределителната мрежа бе приватизирана в края на 2004 г. като от сделката в хазната тогава влязоха над 700 млн. евро, а при продажбата на остатъчния пакет по времето на ГЕРБ - още 245 млн. лв. От думите на Стойнев така и не стана ясно откъде точно държавата ще намери финансов ресурс за изкупуване на трите дружества, ако все пак настоящите им собственици решат да се разделят с тях.

Преди година, малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка след протести през февруари най-вече заради високите цени на ток и парно, срещу ЧЕЗ бе започната процедура по отнемане на лиценза заради нарушения при сключване на договори, която обаче бе прекратена от кабинета на Орешарски заради недостатъчно основания.

Сегашните закани срещу ЕРП-ата се превръщат в дежурните от страна на властта, след като в средата на 2009 г. при идването на власт на ГЕРБ в трите компании бяха пратени прокуратура, ДАНС, отново имаше одит от ДКЕВР и постоянно се дискутираше отнемането на лицензите им. В момента се извършват подобни проверки в трите дружества, за които преди време Боян Боев каза, че ще завършат с глоби от страна на ДКЕВР. Окончателното решение за тях се очаква в средата на април, но отсега нагласите в регулатора са за още санкции срещу трите дружества.

Боев смята също така, че прихващането на исканите от НЕК 318 млн. лв. е незаконно и също е нарушение на лицензите на ЕРП-тата.

ДКЕВР: Дайте си разходите, ние ще решим за цената

В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР, каза регулаторният шеф. Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но каквито и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР. Той призна, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи.

"След като дружествата предявят пред нас тези разходи, ние следва да си свършим работата - да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, както твърдят дружествата, да видим как те ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена", заяви Боев, цитиран от БТА. По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.

mediapool.bg