Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна ще получава от Словакия над 3.2 млрд. куб. м газ годишно

Украйна ще получава от Словакия над 3.2 млрд. куб. м газ годишно

Бизнес

|
Пон, 28 Апр 2014г. 16:33ч.
Украйна ще получава от Словакия над 3.2 млрд. куб. м газ годишно

Украйна и Словакия подписаха в Братислава меморандум за разбирателство, според който Киев ще получава 3.2 милиарда кубични метра газ годишно. Освен това ще се проучи и възможността да се правят реверсивни доставки и по транзитната тръба, по която руският газ се доставя в Европа.

Представител на словашката газотранспортна компания "Юстрийм" (Eustream) съобщи, че през 2015 година обемът за газа до Украйна може да бъде увеличен до 10 милиарда кубични метра.

От Европейската комисия уточниха, че за целта може да се наложи не много голямо техническо съоръжаване на газопреносната система.

"Юстрийм" ще инвестира в газопровода Вояни-Ужгород, като стойността на проекта се оценява на 21 милиона евро. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер използването на този тръбопровод за реверсивни доставки обаче е "невъзможно без съгласието на "Газпром", тъй като това противоречи на договорните задължения на "Юстрийм".

"Ние търсихме отговорен механизъм, чрез който да помогне на Украйна. При това обаче ние трябва да отчитаме и собствените си интереси", каза премиерът на Словакия Роберт Фицо след подписването на документа в Братислава.

По-рано Европейската комисия разпространи изявления на председателя на ЕС Жозе Мануел Барозу и Йотингер, които приветстват подписания меморандум.

Годишното потребление на газ в Украйна е над 50 милиарда кубични метра.

Киев полага усилия да си осигури алтернатива на доставките от "Газпром", откакто Русия анексира Крим през март и руският газов монополист вдигна цените за синьото гориво за Украйна, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg