Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна увеличи вноса на газ заради опасенията, че Газпром ще вдигне цените

Украйна увеличи вноса на газ заради опасенията, че Газпром ще вдигне цените

Бизнес

|
Пон, 03 Март 2014г. 15:54ч.
Украйна увеличи вноса на газ заради опасенията, че Газпром ще вдигне цените

Украйна е увеличила вноса на руски газ през последните няколко дни, заяви в понеделник говорител на украинската компания за транзит на синьото гориво. Това става на фона на предупрежденията, че руският държавен концерн Газпром може да отмени намалението на цените, предаде Ройтерс.

Опасенията за доставките на газ нараснаха, след като на 1 март Съветът на Федерацията даде съгласие на руския президент да използва въоръжени сили на територията на Украйна за нормализиране на обстановката в тази страна.

Анализатори, цитирани от Ройтерс посочват, че Киев се опитва да внася колкото е възможно повече газ на по-ниските цени.

"Ние удвоихме вноса на газ от Русия. Внесли сме 45 милиона кубични метра газ на 1 март в сравнение с 20 милиона на 1 март 2013 година", каза Максим Белявски, говорител на Укртрансгаз, цитиран от Ройтерс.

Подаването на петрол по системата на Транснефт към Украйна става в планов режим, информира в понеделник вицепрезидентът на Транснефт Михаил Барков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Барков отбеляза, че в момента няма никакви проблеми с транспортирането на петрол през Украйна.

Германското правителство съобщи в понеделник, че страната е "добре подготвена за евентуални проблеми при снабдяването с руски газ и руски петрол" на фона на действията на Русия в Украйна, които най-силно безпокоят международната общност, предаде Франс прес.

"Запасите от газ са добре попълнени", подчерта говорителка на германското икономическо министерство. "Ние сме добре подготвени за евентуални проблеми с доставките. В момента няма нищо, което да сочи за такива проблеми, допълни говорителката, уточнявайки, че това важи и за газа, и за петрола.

От Русия идват 35 процента от природния газ и 35 от петрола, потребявани от Германия, каза още говорителката на икономическото министерство. От няколко години Германия се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия, по процесът е бавен, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg