Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна свалила в пъти покупката на руски газ, но Европа е спокойна за доставките си

Украйна свалила в пъти покупката на руски газ, но Европа е спокойна за доставките си

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 19:37ч.
Украйна свалила в пъти покупката на руски газ, но Европа е спокойна за доставките си

Киев в пъти намалил през февруари покупката на руски газ за собствени нужди, но Европа, която получава от руската "Газпром" почти половината гориво по тръбопроводи през територията на Украйна, не се притеснява от проблеми с доставките, пише Ройтерс във вторник.

"Дори и да се случи най-лошият сценарий и да не получим нито един кубически метър руски газ, няма да имаме никакви проблеми със снабдяването до юни", заявява Паоло Скарони, шеф на италианската енергийна компания ЕНИ.

По данни на два източника на Ройтерс от газовия отрасъл, Украйна, която преживя миналата седмица кървава развръзка на политическата си криза, е намалила от 24 февруари покупката на газ от Русия до 28 млн. куб. м в денонощия при количества от 147 млн. куб. м на 1 февруари.

От "Газпром" отказват официален коментар, а представител на концерна казва, че износът на газ в Европейския съюз се запазва в пълен обем и не страда от изострената политическа обстановка в Украйна.

С всеки ден количествата газ, купувани от Украйна, намаляват, твърди единият източник на агенция. Според другия, доставките продължават, но са станали значителн опо-малко.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов каза, че дългът на украинската "Нафтогаз" към руския концерн към днешна дата е 1.6 млрд. долара. Своевременното разплащане с "Газпром" бе едно от условията на Москва за получаването на отстъпка в цената на газа, договорена от сваления президент Виктор Янукович, който е в неизвестност от неделя.

След като украинският парламент насрочи за 25 май предсрочни парламентарни избори, Киев помоли Москва да не повишава цената на природния газ.

Министърът на енергетиката Едуард Ставицкий коментира пред руското издание "Комерсант", че се надява Украйна да запази договорената в края на миналата година от Янукович отстъпка в цената на газа, която на практика от 1 януари бе намалена с около една трето до 268.50 долара за 1000 куб. м., но трябва да се потвърждава на всяко тримесечие. По тази цена Украйна може да купи 35 млрд. куб. м газ праз тази година, допълва Ставицкий.

В отговор руският премиера Дмитрий Медведев заяви, че ще се наложи газовите преговори да започнат "от белия лист".

mediapool.bg