Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна получи гориво за ВВЕР-440 от "Уестингхаус", започва работа за малки модулни реакториAP300

Украйна получи гориво за ВВЕР-440 от "Уестингхаус", започва работа за малки модулни реакториAP300

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 16:33ч.
Украйна получи гориво за ВВЕР-440 от "Уестингхаус", започва работа за малки модулни реакториAP300

Освен предаването на горивото за ВВЕР-440 бе подписан оспоразумение и за още малки модулни реактори в Украйна, сн.

Първата партида на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 на украинския ядрен оператор "Енергоатом" е доставила американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse). То вече е заредено в мощност на Ровненската АЕЦ в присъствието на украинския министър на енергетиката Герман Галушченко, посланикът на Швеция, където е произведено горивото - Мартин Оберг, както и ръководството на "Енергоатом" и "Уестингхаус".

Зареждането на свежото ядрено гориво става след задълбочен лицензионен процес в кратки срокове. Доставката засилва стратегическото партньорство на "Енергоатом" с "Уестингхаус", която вече осигурява гориво за всички реактори тип ВВЕР в Украйна. Двете компании също така работят по изграждането на 9 нови реактора с технологията AP1000 в Украйна.

На 12 септември те са подписали и меморандум за разбирателство за разработване и внедряване на малък модулен реактор AP300.ще се сформира работна група за сътрудничество в договарянето, лицензирането и изграждането на местна верига за доставки.

По думите на Галушенко малките модулни реактори са много обещаваща технология за Украйна, особено по отношение на изпълнението на националната енергийна стратегия до 2050 г.

През май Westinghouse представи малкия модулен реактор AP300, едноконтурен реактор с вода под налягане с мощност 300 MWe. Той е единственият малък модулен реактор, който предлага предимствата и опита от вече внедрени в крайна търговска експлоатация няколко енергоблока в глобален мащаб, и който е базиран на доказаната и лицензирана технология AP1000. Целта на компанията е сертифициране на проекта за AP300 до 2027 г. и начало на изграждането на първия реактор с тази технология до 2030 г. Първият реактор с технология АР300 се планира да бъде пуснат в търговска експлоатация в началото на следващото десетилетие.

България също подписа в края на миналата година договор с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво. В момента то е в процес на лицензиране пред Агенцията за ядрено регулиране, за да може през пролетта на 2024 г. да стане първото частично презареждане на V блок на АЕЦ "Козлодуй".

Американската компания е единственият производител, който предлага гориво за всички типове ядрени реактори, включително PWR, кипящи реактори, AGR и ВВЕР. Стъпвайки на опита си от доставката на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-440 за АЕЦ "Ловиза" във Финландия от 2001 до 2007 г. "Уестингхаус" наскоро подписа договори за доставка на ядрено гориво с Fortum (Финландия), CEZ (Чешка република) и Slovenské elektrárne (Словакия).

mediapool.bg