Кламер БГ - Бизнес новини: Украйна не е платила изцяло на "Газпром" за февруарския газ

Украйна не е платила изцяло на "Газпром" за февруарския газ

Бизнес

|
Ср, 05 Март 2014г. 16:54ч.
Украйна не е платила изцяло на "Газпром" за февруарския газ

Шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи в сряда, че Украйна е информирала компанията, че не може да плати изцяло доставките за февруари, съобщи Ройтерс.

Общите задължения на Украйна към руския държавен монополист са близо 2 млрд. долара, каза той.

"Нашите украински колеги ни информираха, че няма да са в състояние да платят изцяло за февруарските газови доставки", заяви Милер пред руския президент Владимир Путин.

Той добави, че Украйна е успяла да плати в сряда само 10 млн. долара от общата сума, възлизаща на 1.592 млрд. долара. Дългът на Украйна ще скочи с 440 млн. долара на 7 март, крайният срок на плащането, уточни Милер.

"Газпром", който покрива около 30 процента от използвания в Европа природен газ, миналата година транспортира 86 млрд. куб.м. (половината от експортия газ към ЕС), през Украйна.

Крайното изостряне на отношенията между Русия и Украйна, предизвикано от свалянето на проруския украински президент и смяната на властта в Киев, предизвика опасения за прекъсване на руските газови доставки.

Говорител на "Газпром" заяви, че руският газов транзит към Европа през Украйна се осъществява нормално.

Путин каза във вторник, че Москва може да отнеме планираната отстъпка на газовите цени за Украйна, ако страната не се разплати навреме. Той допълни, че "Газпром" може ефективно да повиши цените от април. През декември Русия се съгласи да намали цените за Украйна от около 400 долара за 1000 куб.м. до 268.5 долара. Отстъпката бе договорена като част от общия финансов пакет, който Путин "подари" на бившия украински президент Янукович заради отказа му да подпише споразумение с ЕС.

mediapool.bg