Кламер БГ - Бизнес новини: Украинската криза ускорява газовата сделка на "Газпром" с Китай

Украинската криза ускорява газовата сделка на "Газпром" с Китай

Бизнес

|
Четв, 24 Апр 2014г. 12:52ч.
Украинската криза ускорява газовата сделка на "Газпром" с Китай

Руската компания "Газпром" бърза да подпише през май споразумение за доставки на газ в Китай, форсирана от плановете за Европа да ограничи зависимостта си от руски енергийни източници. Договорът може да бъде подписан по време на насрочената за май визита на руския президент Владимир Путин в Китай. Сделката, която би превърнала Русия в голям играч на азиатския пазар, се договаря вече 10 години, като основният проблем беше цената.

"Съдейки по скоростта на работата, която въври в "Газпром", бих казал, че вероятността за подписване на договор е 98%", заяви източник от компанията пред агенция Ройтерс, добавяйки, че двете страни вече са близо до съгласие за цената, която трябва да плаща Китай.

Източник в Пекин е потвърдил напредъка в преговорите: "Темпът на преговорите се ускорява...Това означава, че оставащите въпроси се решават по-бързо, отколкото преди".

"Газпром" преговаря с най-голямата китайска нефтено-газова компания China National Petroleum. И двете компании са отказали коментар.

Путин, под чийто контрол са най-мащабните енергийни сделки, се очаква да посети Шанхай на 20-21 май, макар че Кремъл не е съобщавал за визитата.

Според източници, преговорите са се ускорили заради кризата в Украйна, която накара Европа да търси по-активно алтернативни източници на енергия. Износът за страните от ЕС осигурява 80% от приходите на "Газпром".

Руският газов монополист, използван от Кремъл като инструмент за външнополитическо влияние, доставя около една трета от природния газ в Европа, половината от който се транзитира през Украйна. Москва предупреди със спиране на доставките за Украйна, която според "Газпром" дължи 2.2 млрд. долара .

За да направи сделката по-атрактивна за Китай, "Газпром" се е съгласил на допълнителни ценови отстъпки, надявайки се китайската страна да се съгласи на цена 10-11 долара за милион британски термални единици (Btu). Смята се, че Китай плаща плаща по 9 долара за милион Btu на Туркменистан, който в момента бие "Газпром" на китайския пазар.

Китайски източник е допълнил, че Пекин е поискал да получи достъп до активи в Русия – нещо, на което досега Москва се съпротивляваше.

Според новата договореност, "Газпром" ще доставя на Китай 38 млрд. куб.м. газ годишно, което е една четвърт от сегашното годишно потребление на страната. Вносът ще започне през 2018 г. през газопровод, който тепърва трябва да се изгражда в Източен Сибир.

Източник от "Газпром" е казал, че компанията е готова да позволи на Китай да инвестира в новия газопровод и в други инфраструктурни проекти.

Един от факторите в преговорите може да бъде старата конкуренция от страна на "Роснефт", начело на която е влиятелният съюзник на Путин Игор Сечин. Компанията получи разрешение за износ на втечнен газ и освен това планира да утрои доставките на петрол в Китай, които през миналата година са били 300 000 барела дневно.

"Стремежът на "Роснефт" да започне износ на газ ще ускори решението на "Газпром" да подпише договор с Китай. Това, несъмнено, е един от факторите, които отслабват преговорните позиции на "Газпром", казва източник от московска банка, пожелал анонимност.

От гледна точка на неотложната необходимост на "Газпром" да подпише сделката, моментът за руската компания е "сега или никога", посочва Оскфордският институт за енергийни изследвания.

"Ако бъде постигнато споразумение, влиянието на китайския газов пазар, а също на регионалната и глобалната търговия, ще бъде значително и далеч над предварителните очаквания. Ако няма сделка, за Русия ще е много трудно в близките години да заеме печеливша ниша на апетитния азиатски газов пазар" допълват от института.

mediapool.bg