Кламер БГ - Бизнес новини: "Уестингхаус" смята да строи VІІ блок с български фирми

"Уестингхаус" смята да строи VІІ блок с български фирми

Бизнес

|
Четв, 27 Фев 2014г. 18:32ч.
"Уестингхаус" смята да строи VІІ блок с български фирми

Американската компания "Уестингхаус", с която България преговаря за строеж на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР-1000, смята да включи колкото се може повече български фирми като подизпълнители и доставчици в бъдещия ядрен проект, а в перспектива да използва услугите им и при реализацията на други свои проекти в света. Това стана ясно в четвъртък по време на среща на "Уестингхаус" със 170 представители от над 100 български фирми и работодателски организации, в която участва и посланикът на САЩ в София Марси Рийс.

Все още е рано да се каже какъв процент от подизпълнителите ще бъдат български фирми, но нашето намерение е като цяло новата ядрена мощност тук да бъде конструирана и построена от български подизпълнители и доставчици, а голяма част от компонентите на реактора ще се изграждат тук, каза Рандолф Галм, вицепрезидент в компанията за Европа, Близкия Изток и Африка, цитиран от БТА.

Президентът на "Уестингхаус" за същите региони Ив Браше коментира, че изграждането на реактор AP-1000 е уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в индустрията. Така участващите български фирми ще получат забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза, който ще им осигури уникалната възможност за участие в бъдещи ядрени проекти в цял свят, посочи Браше.

От "Уестингхаус" заявиха, че желаят да започнат строителството на 7 блок още през 2016 г., а получаването лиценз от българския ядрен регулатор може да стане едновременно с изграждането на реактора. Компанията посочи, че строежът на един блок АР-1000 продължава 4 години, но с напредването на опита при изграждането на сегашните съоръжения в САЩ и Китай този срок може да бъде съкратен с година.

И на тази среща не стана ясно колко би струвал VІІ блок по технологията АР-1000 и каква ще е себестойността на произвеждания от него ток. В Китай ние спечелихме проект за изграждане на подобна атомна мощност в конкуренция с френска и руска технология като от значение бе и предложената от нас цена, коментираха представителите на "Уестингхаус".

Членът на ДКЕВР Еленко Божков посочи, че представената от Уестингхаус технология е на първо място изключително сигурна и безопасна, а на второ място страната ни може да си осигури чрез проекта евтина енергия. Вярваме и разчитаме, че цената на електроенергията ще е ниска, заяви Божков.

На въпрос дали България има нужда от нова ядрена мощност и какво ще се случи с енергията, ако страната ни не я изкупува, Майкъл Кърст, вицепрезидент стратегическо развитие за Европа, Среден Изток и Африка, заяви, че компанията е извършила анализ с различни партньори, който е показал, че в следващите 10 години България ще се нуждае от нови ядрени мощности след затварянето на някои ТЕЦ. Нашите мощности получават лиценз за 70 години и считаме, че този проект е най-смислената инвестиция за страната ви, каза Кърст.

Според него, новата централа ще има и възможности за износ на електроенергия и това се потвърждавало от факта, че преди затварянето на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй" България е била основен износител на електроенергия в региона.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс коментира, че бъдещ блок АР-1000 у нас ще разнообрази източниците на произвежданата електроенергия.

"Изграждането на ядрено съображение от такъв мащаб ще бъде съществен тласък за доставчици на бетон, стомана и компоненти“, заяви дипломатът. Тя цитира данни на Института за ядрена енергия на САЩ, според които за всеки нов реактор са необходими около 400 000 кубически ярда бетон - "толкова, колкото е нужно, за да се изгради Пентагона и електрически кабели от тук до Варна“. Посланик Рийс подчерта, че като вторичен ефект, в следствие на проекта, България ще стане част от глобалната верига за доставки, ще използва американска и японска технологии и стандарти и необходимостта от специалисти ще стимулира обучението на инженери и други специалисти и ще създава възможности за образователен обмен.

mediapool.bg