Кламер БГ - Бизнес новини: Търси се частен мениджър 3 в 1 за "Топлофикация-София"

Търси се частен мениджър 3 в 1 за "Топлофикация-София"

Бизнес

|
Четв, 27 Март 2014г. 20:00ч.
Търси се частен мениджър 3 в 1 за "Топлофикация-София"

Столичната община очаква до края на годината да бъде избран частен мениджмънт за "Топлофикация София", който обаче освен да управлява дружеството, ще трябва да поеме ангажимент и за привличане на инвестиции в развитието и модернизацията на предприятието, както и да изготви план за решаване на проблемите с дълговете му, които са около 700 млн. лв. Това реши Столичният общински съвет на заседанието си в четвъртък.

За изпълнението на това решение започва избор на консултант, който да подготви процедурата за избор на мениджмънт на общинското дружество-

"Нашето виждане е, че дружеството трябва да остане общинска собственост, но е нужно подобряване на управлението", каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Разбира се, че за да плаща топлофикацията старите си задължения, тя трябва да се модернизира, трябва в нея да се инвестира и затова направихме това предложение - да пристъпим към търсенето на външен мениджмънт. От бъдещия мениджър ще се търсят и инвестиции, и ангажименти за плащане на стари задължения", посочи още тя.

По думите на Фандъкова изход от казуса с "Топлофикация София" винаги има, стига да се работи заедно. Дружеството е 100 процента общинско, но на "входа" и "изхода" стои държавата. Тя определя цените на газа, на електроенергията и топлоенергията, коментира кметът и припомни обявеното предишни ден намерение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цената но произвежданата от топлофикацията електроенергия със 7.6 на сто от април. Фандъкова определи това поевтиняване като "драстично" и призова разчетите да се направят добре

Тя каза, че преди дни е имала среща с министър Драгомир Стойнев, с когото са постигнали договореност, че ще работят по споразумение за старите задължения, трупани още когато "Топлофикация" е била държавна. Двамата се били разбрали първо да се уточнят колко са задълженията за природен газ към "Българския енергиен холдинг" - дали наистина са 555 млн. лв.

Откакто дружеството е общинско, то плаща текущите си задължения, макар и със закъснение, заяви столичният кмет. Според нея забавянето се дължи на изискването на "Булгаргаз" за авансово плащане на доставките на синьото гориво. След фактурирането на авансовата газова сметка започват да текат лихви, а в същото време топлофикацията си събира парите от клиентите месец след като е фактурирала от своя страна потреблението им за съответния месец. Така се получават поне два-три месеца разминавания, обясни Фандъкова.

Според зам.-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев, "Топлофикация-София" се нуждае от смяна на модела.

"Желанието ни е да подберем такова дружество, което има необходимите квалификация и опит да управлява топлофикацията по най-ефективния начин и нещо много важно - да поеме финансов ангажимент към инвестициите на дружеството и покриване на част от задълженията", обясни той.

mediapool.bg