Кламер БГ - Бизнес новини: Търговски вериги: Неверните обвинения за изнесени печалби не помагат на икономиката

Търговски вериги: Неверните обвинения за изнесени печалби не помагат на икономиката

Бизнес

|
Четв, 16 Ян 2014г. 11:30ч.
Търговски вериги: Неверните обвинения за изнесени печалби не помагат на икономиката

Сдружението за модерна търговия определи като неверни, безпочвени и манипулативни изявленията на депутата от БСП и зам.- шеф на парламентарната икономическа комисия Румен Гечев, че чуждите търговски вериги обявяват фиктивни загуби у нас и изнасят милиарди левове печалби зад граница

Според организацията, подобни обвинения към реномирани европейски компании не допринасят за решаването на предизвикателствата пред българската икономика. "Нещо повече, те влошават бизнес средата в момент, когато привличането на инвестиции е от ключово значение за икономиката, заетостта и фиска", посочва се в изявление на сдружението.

В него се допълва, че заради благоприятния корпоративен данък в България няма икономически стимул печалбите да се изнасят, но друг въпрос е дали е възможно всяка година да се реализира печалба в условията на икономическа криза и свито потребление в България. " Независимо от тежката икономическа ситуация търговските вериги продължават да бъдат големи и дългосрочни инвеститори в страната", пише в становището.

Сдружението отбелязва, че реализираните от неговите членове инвестиции са равни на приходите от данък печалба в хазната за близо три години и то при положение, че на 100 лв. приходи бюджетът печели едва 5 лв., дакота много повече са постъпленията от ДДС, акцизи, осигуровки и данък върху доходите, които носят общо 70 лв. от всеки 100 лв., събрани от държавата. Големите търговски вериги са сред най-значимите данъкоплатци в страната, посочва организацията.

Нейните членове не се притеснявали от това, че са подложени на масирани проверки и ревизии от страна на данъчната администрация.

Сдружението за модерна търговия заявява още, че е готово да участва в дебат за по-добро функциониране на веригата от доставки на бързооборотни стоки и в търсенето на решения на предизвикателствата пред икономиката и бизнеса.

mediapool.bg